Приватизована Индустрија мотора Раковица

Агенције
Приватизована Индустрија мотора Раковица

БЕОГРАД - Индустрија мотора Раковица АД у стечају продата је за 1,1 милијарду динара (9,35 милиона евра).

Некадашњи индустријски гигант Социјалистичке Федеративне Републике Југославије купио је конзорцијум који чине Институт за изградњу града и Акционарско друштво “Хемпро” из Београда.

Агенција за лиценцирање стечајних управника је 30. септембра организовала продају ИМР-а методом јавног прикупљања понуда. Одбор повјерилаца донио је одлуку о прихватању понуде 15. октобра ове године.

Вриједност Индустрије мотора процијењена је на 2,9 милијарди динара (25,4 милиона евра), а прихваћена је понуда у висини од 1,1 милијарду динара (9,35 милиона евра).

Процијењена вриједност од 2,93 милијарде динара односила се на седам погона, магацине, складишта површине 75.997 квадратних метара и друге објекте.

“У пакету” је и целокупна опрема фабрике за производњу мотора, трактора и кабина, алати и залихе материјала за производњу...
Индустрија мотора Раковица, некадашњи производни гигант, упошљавао је више од 7.000 радника.

ИМР је у стечају од 4. априла 2017. године. Најважнија имовина ИМР-а је пословни комплекс у београдској општини Раковица, гдје се у кругу фабрике налази 47 објеката, поред осталог седам повезаних хала са 15 објеката и седам магацина и складишта на укупно 75.000 квадратних метара.

Имовина ИМР-а су и самачки хотел и управна зграда у Раковици, али и издвојени производни комплекс у златиборском селу Шљивовица, односно комплекс на локацији Љубиш.
 

Мотори за аероплане

Индустрија мотора Раковица основана је 1927. као Индустрија аеропланских мотора д.д.Само годину касније произвела је први југословенски авионски мотор “јупитер”.

До почетка и током Другог свјетског рата производња је добила другу намјену. ИМР је почео да производи камионе, а потом је 1949. са траке у Раковици сишао први југословенски трактор на бензински погон “задругар Т-08”.

Оријентација овог привредног гиганта наредних 50 година биле су пољопривредне машине и прикључци, као и мотори за теретна и радна возила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана