Приштина примјењује Комшићев модел на Космету

Агенције
Приштина примјењује Комшићев модел на Космету

Београд - Предизборним спотом којим Ненад Рашић, кандидат коалиције Слобода, позива на албанском народ на Косову и Метохији да изађе на изборе, је порука да ће га Албанци изгласати умјесто Срба, као што су Бошњаци изгласали Жељка Комшића у БиХ умјесто Хрвата.

 

То сматрају предсједник Скупштинског одбора за Космет Милован Дрецун и помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић. И предсједник Србије Александар Вучић позвао је уочи предстојећих избора 6. октобра Србе на Косову и Метохији, интерно расељене и прогнане да искористе своје право и гласају за Српску листу, како би осујетили покушаје манипулације српском изборном вољом.

- Мислим да је ово што је урадио Рашић испод границе достојанства. Одговор на то ће дати српски народ на изборима. Србима на Космету је јасно да је Српска листа званични Београд, држава Србија - рекао је Дрецун.

Предсједник Александар Вучић рекао је да Српска листа доживљава прави политички терор и прогон, организован од органа такозване парадржаве, подржан од стране дијела међународне заједнице.

- Кампања се састоји у томе што једино представници Српске листе не могу да добију подршку било кога. Албанци могу да дефилују и да им шаљу подршку посланици различитих земаља, Бундестага, а забрањено је само Србима да подрже своју Српску листу. Такође је забрањен спот у којем је кривица у томе што су изговорили “Србија зове” -  указао је Вучић.

Он је подсјетио да је спот забрањен по жалби Бирна, као и 2017.

- Велики Бирн се поново жалио због “подстицаја на мржњу”. Када кажете “Србија зове”, то је подстицај на мржњу, а није позивање на мржњу када партија Трајковићеве и Рашића на албанском језику каже да је “монструм Српска листа” -  казао је Вучић.

Додао је да они снимају спотове испред српске цркве за коју не дају да буде српска, а издвојили су, како каже, три милиона евра посебног новца за куповину српских гласова, јер желе себи да направе подобне Србе.

- Само је Србија забрањена реч - казао је Вучић.

Истакао да постоје двије могуће опције велике манипулације на изборима на КиМ - крађа путем поште и писама или путем неважећих листића, како би добили лажне гласове за Србе.

Упозорио је да ће свуда гдје су неважећи листићи албанске партије у договору претварати те листиће у гласове за њима послушне и подобне Србе.

- За послушне и подобне Србе који, нажалост, имају подршку опозиционих структура у Београду, који признају Косово, како сами кажу, и желе помирење. Као да ми, који се и даље боримо за Србију и наш народ, то не желимо - рекао је Вучић.

Петар Петковић је поручио да је важно да грађани Србије виде спотове Раде Трајковић и Ненада Рашића, најближих сарадника Драгана Ђиласа, у којима се показује “врхунац политичког и људског бешчашћа”.

- Рашић је спот урадио у Приштини, одакле је протерано 40.000 Срба, испред цркве Христа Спаса коју су Албанци више пута скрнавили – нагласио је Петковић.
 

Стигли гласови из дијаспоре

Првих 2.000 гласова из дијаспоре који су стигли на Косово, према тврдњама Централне изборне комисије, налази се на “посебном и сигурном мјесту”. Мјесто гдје се налазе листићи није познато, али га косовска полиција обезбеђује 24 сата.

Портпарол ЦИК-а Ваљмир Елези, одговарајући на питања о процесу гласања у дијаспори, рекао је да се тренутно гласа путем поште и да је то почело 19. септембра, а да је рок за приспијећа 5. октобар.


И странци противници 

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да су странци водили кампању против Српске листе, јер им је сметало што се позива на Београд.

- Они хоће да искључе Београд, хоће само послушне Србе којима би управљали странци и Албанци. Они знају да њихови кандидати немају упориште у српском народу и узалуд се надају да ће, ако доведу подобне Србе, попут Раде Трајковић, Србија морати да призна Косово јер ће они то тражити – рекао је Вучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана