Priština primjenjuje Komšićev model na Kosmetu

Agencije
Priština primjenjuje Komšićev model na Kosmetu

Beograd - Predizbornim spotom kojim Nenad Rašić, kandidat koalicije Sloboda, poziva na albanskom narod na Kosovu i Metohiji da izađe na izbore, je poruka da će ga Albanci izglasati umjesto Srba, kao što su Bošnjaci izglasali Željka Komšića u BiH umjesto Hrvata.

 

To smatraju predsjednik Skupštinskog odbora za Kosmet Milovan Drecun i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Petar Petković. I predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je uoči predstojećih izbora 6. oktobra Srbe na Kosovu i Metohiji, interno raseljene i prognane da iskoriste svoje pravo i glasaju za Srpsku listu, kako bi osujetili pokušaje manipulacije srpskom izbornom voljom.

- Mislim da je ovo što je uradio Rašić ispod granice dostojanstva. Odgovor na to će dati srpski narod na izborima. Srbima na Kosmetu je jasno da je Srpska lista zvanični Beograd, država Srbija - rekao je Drecun.

Predsjednik Aleksandar Vučić rekao je da Srpska lista doživljava pravi politički teror i progon, organizovan od organa takozvane paradržave, podržan od strane dijela međunarodne zajednice.

- Kampanja se sastoji u tome što jedino predstavnici Srpske liste ne mogu da dobiju podršku bilo koga. Albanci mogu da defiluju i da im šalju podršku poslanici različitih zemalja, Bundestaga, a zabranjeno je samo Srbima da podrže svoju Srpsku listu. Takođe je zabranjen spot u kojem je krivica u tome što su izgovorili “Srbija zove” -  ukazao je Vučić.

On je podsjetio da je spot zabranjen po žalbi Birna, kao i 2017.

- Veliki Birn se ponovo žalio zbog “podsticaja na mržnju”. Kada kažete “Srbija zove”, to je podsticaj na mržnju, a nije pozivanje na mržnju kada partija Trajkovićeve i Rašića na albanskom jeziku kaže da je “monstrum Srpska lista” -  kazao je Vučić.

Dodao je da oni snimaju spotove ispred srpske crkve za koju ne daju da bude srpska, a izdvojili su, kako kaže, tri miliona evra posebnog novca za kupovinu srpskih glasova, jer žele sebi da naprave podobne Srbe.

- Samo je Srbija zabranjena reč - kazao je Vučić.

Istakao da postoje dvije moguće opcije velike manipulacije na izborima na KiM - krađa putem pošte i pisama ili putem nevažećih listića, kako bi dobili lažne glasove za Srbe.

Upozorio je da će svuda gdje su nevažeći listići albanske partije u dogovoru pretvarati te listiće u glasove za njima poslušne i podobne Srbe.

- Za poslušne i podobne Srbe koji, nažalost, imaju podršku opozicionih struktura u Beogradu, koji priznaju Kosovo, kako sami kažu, i žele pomirenje. Kao da mi, koji se i dalje borimo za Srbiju i naš narod, to ne želimo - rekao je Vučić.

Petar Petković je poručio da je važno da građani Srbije vide spotove Rade Trajković i Nenada Rašića, najbližih saradnika Dragana Đilasa, u kojima se pokazuje “vrhunac političkog i ljudskog beščašća”.

- Rašić je spot uradio u Prištini, odakle je proterano 40.000 Srba, ispred crkve Hrista Spasa koju su Albanci više puta skrnavili – naglasio je Petković.
 

Stigli glasovi iz dijaspore

Prvih 2.000 glasova iz dijaspore koji su stigli na Kosovo, prema tvrdnjama Centralne izborne komisije, nalazi se na “posebnom i sigurnom mjestu”. Mjesto gdje se nalaze listići nije poznato, ali ga kosovska policija obezbeđuje 24 sata.

Portparol CIK-a Valjmir Elezi, odgovarajući na pitanja o procesu glasanja u dijaspori, rekao je da se trenutno glasa putem pošte i da je to počelo 19. septembra, a da je rok za prispijeća 5. oktobar.


I stranci protivnici 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su stranci vodili kampanju protiv Srpske liste, jer im je smetalo što se poziva na Beograd.

- Oni hoće da isključe Beograd, hoće samo poslušne Srbe kojima bi upravljali stranci i Albanci. Oni znaju da njihovi kandidati nemaju uporište u srpskom narodu i uzalud se nadaju da će, ako dovedu podobne Srbe, poput Rade Trajković, Srbija morati da prizna Kosovo jer će oni to tražiti – rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana