Преминуо Лазо Голужа аутор "Квискотеке" и "Бројки и слова"

Г.С.
Преминуо Лазо Голужа аутор "Квискотеке" и "Бројки и слова"

ЗАГРЕБ - Један од најугледнијих хрватских новинара Лазо Голужа преминуо је у у 85. години живота, а тужну је вијест за 24 сата потврдио његов син Доминик Голужа.

Голужа је дипломирао компаративну књижевност и италијански језик, а након завршетка студија заједно са Пајом Канижајем покренуо је часопис "Парадокс".

На Хрватској радио-телевизији запослио се 1967. године, гдје је радио све до пензије 2002. године.

Најпопуларнији Голужин пројекат "Квискотека" настао је 1979. године, а емитован је 15 година. Водитељ квиза био је Оливер Млакар. Голужа је прва особа у Хрватској која је свој пројекат заштитила као интелектуално власништво - "Игру асоцијација" из "Квискотеке".

У редакцији контакт програма остварио је као уредник више забавних и контакт емисија. Најплоднији је као аутор и уредник ТВ игре "Јадрански сусрети", те низа квизова знања: "Мало ја, мало ти", "3-2-1, али вриједан", "Знаш, знам", "Пјешчани сат", затим квиза знања и интелигенције "Квискотека", мозаичне емисије "Породични забавник", те као уредник лиценцираних ТВ игара "Бројке и слова" и "Кола среће".

"Квискотека" је обновљена 2006. на телевизији "Нова", али није стекла популарност и скинута је са програма након једне сезоне. Лиценца за квиз продата је 2008. године српској телевизији "Фокс".

Голужа је у једном од интерјвуа рекао да је "Квискотека" дала неколико великих "квизаша", међу којима је најуспјешнији био Мирко Миочић, па Роберт Паулетић, а највећа класа у "Квискотеци" био је београдски студент историје Предраг Марковић.

"Нека се нико од наших не љути, али то је истина, био је феноменалан. Квизаши се никако не могу сматрати шампионима узалудних јер изузетни су квизаши били и новинари Јурица Павичић, па Ненад Полимац, Денис Куљиш, Божо Сушец, сви су они наступали у оним старим квизовима: Божо Сушец, рецимо, у квизу жЗнаш, знамж, Јурица Павичић у жКвискотециж... Било је и будућих љекара попут доктора Игора Аурера, праве класе међу такмичарима и још многи други", рекао је Голужа у интервјуу прије три године, преносе хрватски медији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана