Preminuo Lazo Goluža autor "Kviskoteke" i "Brojki i slova"

G.S.
Preminuo Lazo Goluža autor "Kviskoteke" i "Brojki i slova"

ZAGREB - Jedan od najuglednijih hrvatskih novinara Lazo Goluža preminuo je u u 85. godini života, a tužnu je vijest za 24 sata potvrdio njegov sin Dominik Goluža.

Goluža je diplomirao komparativnu književnost i italijanski jezik, a nakon završetka studija zajedno sa Pajom Kanižajem pokrenuo je časopis "Paradoks".

Na Hrvatskoj radio-televiziji zaposlio se 1967. godine, gdje je radio sve do penzije 2002. godine.

Najpopularniji Golužin projekat "Kviskoteka" nastao je 1979. godine, a emitovan je 15 godina. Voditelj kviza bio je Oliver Mlakar. Goluža je prva osoba u Hrvatskoj koja je svoj projekat zaštitila kao intelektualno vlasništvo - "Igru asocijacija" iz "Kviskoteke".

U redakciji kontakt programa ostvario je kao urednik više zabavnih i kontakt emisija. Najplodniji je kao autor i urednik TV igre "Jadranski susreti", te niza kvizova znanja: "Malo ja, malo ti", "3-2-1, ali vrijedan", "Znaš, znam", "Pješčani sat", zatim kviza znanja i inteligencije "Kviskoteka", mozaične emisije "Porodični zabavnik", te kao urednik licenciranih TV igara "Brojke i slova" i "Kola sreće".

"Kviskoteka" je obnovljena 2006. na televiziji "Nova", ali nije stekla popularnost i skinuta je sa programa nakon jedne sezone. Licenca za kviz prodata je 2008. godine srpskoj televiziji "Foks".

Goluža je u jednom od interjvua rekao da je "Kviskoteka" dala nekoliko velikih "kvizaša", među kojima je najuspješniji bio Mirko Miočić, pa Robert Pauletić, a najveća klasa u "Kviskoteci" bio je beogradski student istorije Predrag Marković.

"Neka se niko od naših ne ljuti, ali to je istina, bio je fenomenalan. Kvizaši se nikako ne mogu smatrati šampionima uzaludnih jer izuzetni su kvizaši bili i novinari Jurica Pavičić, pa Nenad Polimac, Denis Kuljiš, Božo Sušec, svi su oni nastupali u onim starim kvizovima: Božo Sušec, recimo, u kvizu žZnaš, znamž, Jurica Pavičić u žKviskoteciž... Bilo je i budućih ljekara poput doktora Igora Aurera, prave klase među takmičarima i još mnogi drugi", rekao je Goluža u intervjuu prije tri godine, prenose hrvatski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana