Потписана Декларација о темељним принципима сарадње Срба у Словенији

Срна
Потписана Декларација о темељним принципима сарадње Срба у Словенији

ЉУБЉАНА - Представници српских удружења у Словенији потписали су Декларацију о темељним принципима сарадње, којом се изражава спремност и воља да заједнички раде на очувању и промоцији идентитета, језика, ћирилице, историје, традиције и културног насљеђа српске националне заједнице у тој земљи.

На Дан српског јединства, слободе и националне заставе декларацију су јуче у Љубљани потписали Савез српских друштава Словније /ССДС/ и Савез Срба Словеније /ССС/.

Овим документом направљен је први корак ка јединству српске заједнице у Словенији и отворен простор за продубљивање сарадње између два тамошња највећа савеза Срба.

У декларацији се напомиње да су оба савеза препознала потребу за постизањем јединства српске националне заједнице у Словенији и истиче се њихова заједничка посвећеност очувању темељних обиљежја српског идентитета – српског језика, ћириличног писма, културе, традиције и националних симбола.

Овом свечаном догађају, осим представника друштава чланова ССС-а и ССДС-а, присуствовао је предсједник Одбора за сарадњу са Србима у региону и дијаспори Народне Скупштине Србије Милимир Вујадиновић, наведено је у саопштењу Савеза Срба Словеније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана