Potpisana Deklaracija o temeljnim principima saradnje Srba u Sloveniji

Srna
Potpisana Deklaracija o temeljnim principima saradnje Srba u Sloveniji

LjUBLjANA - Predstavnici srpskih udruženja u Sloveniji potpisali su Deklaraciju o temeljnim principima saradnje, kojom se izražava spremnost i volja da zajednički rade na očuvanju i promociji identiteta, jezika, ćirilice, istorije, tradicije i kulturnog nasljeđa srpske nacionalne zajednice u toj zemlji.

Na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave deklaraciju su juče u Ljubljani potpisali Savez srpskih društava Slovnije /SSDS/ i Savez Srba Slovenije /SSS/.

Ovim dokumentom napravljen je prvi korak ka jedinstvu srpske zajednice u Sloveniji i otvoren prostor za produbljivanje saradnje između dva tamošnja najveća saveza Srba.

U deklaraciji se napominje da su oba saveza prepoznala potrebu za postizanjem jedinstva srpske nacionalne zajednice u Sloveniji i ističe se njihova zajednička posvećenost očuvanju temeljnih obilježja srpskog identiteta – srpskog jezika, ćiriličnog pisma, kulture, tradicije i nacionalnih simbola.

Ovom svečanom događaju, osim predstavnika društava članova SSS-a i SSDS-a, prisustvovao je predsjednik Odbora za saradnju sa Srbima u regionu i dijaspori Narodne Skupštine Srbije Milimir Vujadinović, navedeno je u saopštenju Saveza Srba Slovenije.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana