Постизборна комбинаторика: За рушење ХДЗ-а скупили 57 од потребних 76 руку

Агенције
Постизборна комбинаторика: За рушење ХДЗ-а скупили 57 од потребних 76 руку

ЗАГРЕБ - Анти-ХДЗ коалиција са СДП-ом на челу засад има 57 руку за састављање владе. Да би предложила мандатара и састав његовог кабинета, потребно јој је 76 гласова саборских посланика.

Како сазнају хрватски медији од извора блиских коалицији "Ријеке правде", која је на изборима освојила 42 мандата, практично од изборне ноћи у току су разговори са странкама и појединцима који су добили саборске мандате, а желе да смијене ХДЗ с власти.

Међу странкама које би подржале такву коалицију су и странке Можемо, ИДС, листа Матије Посавца НП Сјевер те Фокус.

Руке које су досад обећане коалицији против ХДЗ-а засад не укључују посланике Моста, који је добио 11 мандата. Под условом да се у анти-ХДЗ коалицију укључи и Мост, број руку био би 68, а кад би се прикључили и представници мањина, њих осам, дошло би се до жељених 76 руку.

Засад је главна препрека остварењу тог плана Мост. Наиме, Мостов кандидат за премијера Никола Грмоја и шеф СДП-а Пеђа Грбин разговарали су послије избора, али није се радило о озбиљним преговорима јер је Грбину речено да Мост мора прво урадити унутарстраначку анализу избора те су се договорили да ће разговарати накнадно.

Значајно је да је Грмоја рекао да се Мост противи идеји да будући премијер буде Зоран Милановић, али је у коалицију против ХДЗ-а позвао Домовински покрет, односно његове дијелове. Домовински покрет је на изборима освојио 14 мандата те је због тога успркос значајним идеолошким разликама најпожељнији партнер како анти-ХДЗ коалицији, тако и ХДЗ-у.

Грмоја се  огласио на мрежи "Џ" и послао поруку.

- Услов Домовинског покрета је да нема Можемо и СДСС-а у влади. Позивам их на разговоре како бисмо формирали анти-ХДЗ владу без Можемо и СДСС-а и како бисмо Андреја Пленковића, којег су толико нападали, послали у опозицију. Имамо довољно руку - истакао је Грмоја.

Неки од челника странака анти-ХДЗ коалиције су још у изборној ноћи путем телефона разговарали с предсједником и неформалним кандидатом "Ријека правде" за премијера Зораном Милановићем, али конкретних договора није било. И Милановић и челници странака с којима је разговарао процјењују да ће "бити густо", али не и немогуће договорити 76 руку за рушење ХДЗ-а.

Како говоре "Индексови" извори, све је још на танкој нити, а коначан договор зависи од спремности Моста и посланика мањина, али и остатка анти-ХДЗ коалиције на компромис.

Година за промјене

Из извора блиских коалицији "Ријеке правде" медији су дознали да се у круговима антихадезеовске коалиције појавила идеја о стварању владе која би на власти била око годину дана те направила само неколико кључних ствари - промијенила изборни закон, прекројила изборне јединице, смијенила Ивана Турудића с позиције главног државног тужиоца и евентуално укинула спорни закон колоквијално назван Леџ АП, који је ХДЗ прогурао како би спријечио цурење информација о корупционашким аферама у јавност. Мандатар такве владе била би особа која се кандидовала на изборима, што искључује Зорана Милановића. Како дознаје портал "Индекс", један од челника опозиционих странака је ту идеју презентовао Пеђи Грбину, предсједнику СДП-а и челнику коалиције "Ријеке правде". Грбин је рекао да би подржао такву идеју, али уз услов да мандатар такве владе не буде мостовац Никола Грмоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана