Postizborna kombinatorika: Za rušenje HDZ-a skupili 57 od potrebnih 76 ruku

Agencije
Postizborna kombinatorika: Za rušenje HDZ-a skupili 57 od potrebnih 76 ruku

ZAGREB - Anti-HDZ koalicija sa SDP-om na čelu zasad ima 57 ruku za sastavljanje vlade. Da bi predložila mandatara i sastav njegovog kabineta, potrebno joj je 76 glasova saborskih poslanika.

Kako saznaju hrvatski mediji od izvora bliskih koaliciji "Rijeke pravde", koja je na izborima osvojila 42 mandata, praktično od izborne noći u toku su razgovori sa strankama i pojedincima koji su dobili saborske mandate, a žele da smijene HDZ s vlasti.

Među strankama koje bi podržale takvu koaliciju su i stranke Možemo, IDS, lista Matije Posavca NP Sjever te Fokus.

Ruke koje su dosad obećane koaliciji protiv HDZ-a zasad ne uključuju poslanike Mosta, koji je dobio 11 mandata. Pod uslovom da se u anti-HDZ koaliciju uključi i Most, broj ruku bio bi 68, a kad bi se priključili i predstavnici manjina, njih osam, došlo bi se do željenih 76 ruku.

Zasad je glavna prepreka ostvarenju tog plana Most. Naime, Mostov kandidat za premijera Nikola Grmoja i šef SDP-a Peđa Grbin razgovarali su poslije izbora, ali nije se radilo o ozbiljnim pregovorima jer je Grbinu rečeno da Most mora prvo uraditi unutarstranačku analizu izbora te su se dogovorili da će razgovarati naknadno.

Značajno je da je Grmoja rekao da se Most protivi ideji da budući premijer bude Zoran Milanović, ali je u koaliciju protiv HDZ-a pozvao Domovinski pokret, odnosno njegove dijelove. Domovinski pokret je na izborima osvojio 14 mandata te je zbog toga usprkos značajnim ideološkim razlikama najpoželjniji partner kako anti-HDZ koaliciji, tako i HDZ-u.

Grmoja se  oglasio na mreži "Dž" i poslao poruku.

- Uslov Domovinskog pokreta je da nema Možemo i SDSS-a u vladi. Pozivam ih na razgovore kako bismo formirali anti-HDZ vladu bez Možemo i SDSS-a i kako bismo Andreja Plenkovića, kojeg su toliko napadali, poslali u opoziciju. Imamo dovoljno ruku - istakao je Grmoja.

Neki od čelnika stranaka anti-HDZ koalicije su još u izbornoj noći putem telefona razgovarali s predsjednikom i neformalnim kandidatom "Rijeka pravde" za premijera Zoranom Milanovićem, ali konkretnih dogovora nije bilo. I Milanović i čelnici stranaka s kojima je razgovarao procjenjuju da će "biti gusto", ali ne i nemoguće dogovoriti 76 ruku za rušenje HDZ-a.

Kako govore "Indeksovi" izvori, sve je još na tankoj niti, a konačan dogovor zavisi od spremnosti Mosta i poslanika manjina, ali i ostatka anti-HDZ koalicije na kompromis.

Godina za promjene

Iz izvora bliskih koaliciji "Rijeke pravde" mediji su doznali da se u krugovima antihadezeovske koalicije pojavila ideja o stvaranju vlade koja bi na vlasti bila oko godinu dana te napravila samo nekoliko ključnih stvari - promijenila izborni zakon, prekrojila izborne jedinice, smijenila Ivana Turudića s pozicije glavnog državnog tužioca i eventualno ukinula sporni zakon kolokvijalno nazvan Ledž AP, koji je HDZ progurao kako bi spriječio curenje informacija o korupcionaškim aferama u javnost. Mandatar takve vlade bila bi osoba koja se kandidovala na izborima, što isključuje Zorana Milanovića. Kako doznaje portal "Indeks", jedan od čelnika opozicionih stranaka je tu ideju prezentovao Peđi Grbinu, predsjedniku SDP-a i čelniku koalicije "Rijeke pravde". Grbin je rekao da bi podržao takvu ideju, ali uz uslov da mandatar takve vlade ne bude mostovac Nikola Grmoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana