Посланица СДСС-а подигла буру у хрватском парламенту: Називима улица рехабилитују усташки режим

Срна
Посланица СДСС-а подигла буру у хрватском парламенту: Називима улица рехабилитују усташки режим

ЗАГРЕБ - Посланица Самосталне демократске српске странке (СДСС) у Хрватском сабору Драгана Јецков изјавила је да у десетак хрватских градова постоје улице које носе имена припадника и идеолога усташког покрета, а тако су назване једино због рехабилитације усташког режима.

Она је навела да улице које носе имена усташких функционера, односно ратних злочинаца, постоје, између осталог, у Бјеловару, Пакоштанима, Славонском Броду, Пагу, Винковцима, Чачинцима, Плетерници и Загребу.

- Та мјеста имају улице Миле Будака, Фрање Невистића, Ивана Оршанића и Јулија Маканца и нису тако назване због заслуга тих људи на другим пољима, већ је то урађено једино због рехабилитације усташког режима - рекла је Јецков на сједници Хрватског сабора.  Јецков истиче да чињеница да су неки од тих званичника у НДХ евентуално дали допринос на књижевном или неком другом плану не може имати утицај, јер је њихов морални значај и репутација неповратно уништена учествовањем или подршком усташком режиму, преноси поартал "Индекс".

Ова  изјава оштро је дочекана од парламентарне деснице.

Посланик Хрвоје Зекановић, члан Суверениста, каже да су саборски заступници пет минута "слушали о усташама захваљујући хрватско-српској трговачкој коалицији".

- Не могу вјеровати да 2020. имамо исто испирање мозга које смо имали од '45 до '90. Колегице Јецков, ово је хрватска држава која је независна и слободна, сметало то вама или не - рекао је Зекановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана