Poslanica SDSS-a podigla buru u hrvatskom parlamentu: Nazivima ulica rehabilituju ustaški režim

Srna
Poslanica SDSS-a podigla buru u hrvatskom parlamentu: Nazivima ulica rehabilituju ustaški režim

ZAGREB - Poslanica Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskom saboru Dragana Jeckov izjavila je da u desetak hrvatskih gradova postoje ulice koje nose imena pripadnika i ideologa ustaškog pokreta, a tako su nazvane jedino zbog rehabilitacije ustaškog režima.

Ona je navela da ulice koje nose imena ustaških funkcionera, odnosno ratnih zločinaca, postoje, između ostalog, u Bjelovaru, Pakoštanima, Slavonskom Brodu, Pagu, Vinkovcima, Čačincima, Pleternici i Zagrebu.

- Ta mjesta imaju ulice Mile Budaka, Franje Nevistića, Ivana Oršanića i Julija Makanca i nisu tako nazvane zbog zasluga tih ljudi na drugim poljima, već je to urađeno jedino zbog rehabilitacije ustaškog režima - rekla je Jeckov na sjednici Hrvatskog sabora.  Jeckov ističe da činjenica da su neki od tih zvaničnika u NDH eventualno dali doprinos na književnom ili nekom drugom planu ne može imati uticaj, jer je njihov moralni značaj i reputacija nepovratno uništena učestvovanjem ili podrškom ustaškom režimu, prenosi poartal "Indeks".

Ova  izjava oštro je dočekana od parlamentarne desnice.

Poslanik Hrvoje Zekanović, član Suverenista, kaže da su saborski zastupnici pet minuta "slušali o ustašama zahvaljujući hrvatsko-srpskoj trgovačkoj koaliciji".

- Ne mogu vjerovati da 2020. imamo isto ispiranje mozga koje smo imali od '45 do '90. Kolegice Jeckov, ovo je hrvatska država koja je nezavisna i slobodna, smetalo to vama ili ne - rekao je Zekanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana