Порука Хрвоју Класићу: "Завршићеш као Срби у Јасеновцу"

Срна
Порука Хрвоју Класићу: "Завршићеш као Срби у Јасеновцу"

ЗАГРЕБ- Хрватски историчар Хрвоје Класић примио је писмо у којем му пријете смрћу и то на начин на који су, како је наведено, "усташе у Јасеновцу убијале Србе".

Класић, ванредни професор на Филозофском факултету и колумниста портала "Нет", познат по истраживању периода усташке Независне Државе Хрватске, поново је изложен пријетњама неоусташа.

"Убиј Класића, а не Србина! Убиј Класића издајника! Убиј га онако како су усташе у Јасеновцу убиле више од 700.000 Срба: маљем, забијањем чавла у чело, србосјеком или на други начин.

Не само Класића него и друге добро познате издајнике који отворено и тајно дјелују против хрватског народа и то у: Хрватском сабору, правосуђу, медијима, неким факултетима, такозваним антифашистичким и другим невладиним удружењима", наводи се у писму које је адресирано на Филозофски факултет у Загребу.

Писац, или писци, нове пријетње наводе да саму ликвидацију треба "снимити и поставити на друштвене мреже да се може гледати".

"Све дотле док се Хрватска не ријеши својих издајника неће кренути напријед. За дом спремни", истиче се у писму, за које Класић наводи да је до сада најбруталнија пријетња.

Класић наводи да је у протеклих неколико година примио десетине сличних анонимних пријетњи смрћу, али да је ово посебно застрашујуће.

"Осјети се мржња, осјети се љутња. Није ово први пут и на неки начин сам се већ навикао, али није ми свеједно, јер живимо у свијету у којем је све могуће и у којем су људи спремни на свашта", истиче Класић.

Прије неколико мјесеци Класић је такође добио писмо из ког се могла ишчитати пријетња смрћу.

Хрвоје Класић је отворени противник ревизије историје и рехабилитације усташке Независне Државе Хрватске.

Он је један од аутора тв серијала о НДХ, који Хрватска телевизија још није емитовала и један од ријетких хрватских интелектуала који је отворено написао да је "Дара из Јасеновца" историјски коректан и, у цјелини, добар филм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана