Пописано више од 1,42 милиона грађана Хрватске, самопописивање могуће и данас

Срна
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

ЗАГРЕБ - Више од 1.420.000 грађана пописано је у Хрватској методом самопописивања електронским путем, које је могуће још данас, а сутра ће на терен изаћи готово осам хиљада пописивача који ће ићи од врата до врата.

Директор Државног завода за статистику у Хрватској Лидија Брковић навела да је због великог интересовања током јучерашњег дана дошло до успоравања рада система, па је из тог разлога, и с обзиром на то да су бројни грађани контактирали Завод, донесена одлука да се фаза самопописивања продужи још данас, јавља ХРТ.

"Посебно нас радује да је успјешно пописано више од 1.420.000 грађана. То је у складу са нашим очекивањима, рекла бих и изнад очекивања", рекла је Брковићева.

Она је позвала све грађане, који су јуче почели или који нису стигли, да то учине до поноћи, а то значи да ће фаза теренског пописивања започети сутра. Пописивачи ће сутра изаћи на терен да би пописали оне који се нису самопописали и да преузму контролну шифру од оних који то јесу учинили.

"За оне који су се самопописали, а желе промијенити неке своје исказе, моћи ће то учинити када пописивач дође на врата да преузме шифру", додала је она. Државни завод за статистику у Хрватској спроводи попис становништва у двије фазе. Прва фаза почела је 13. септембра, самосталним пописивањем становништва у електроничком систаву "е-грађани".

Ово је први дигитални попис који се на подручју Хрватске спроводи на овакав начин, а грађани су сами могли одабрати како се желе пописати.

Од сутра до 17. октобра пописивачи излазе на терен и пописаће све који се нису самостално пописали. Пописивачи приликом теренског пописивања долазе на адресе домаћинства, те пописују особе, домаћинство и станове, а од оних који су се пописали самостално, преузимају контролну шифру као доказ успјешног самопописивања.

Пописивачи ће имати мајице и маске са обиљежјима "Попис 2021", акредитације и лаптопове, као и ЕУ дигиталне ковид потврде. Сваки пописивач задужиће између 200 и 250 домаћинстава и мора посјетити све адресе које је задужио.

Ако пописивач не нађе особе у стану, односно домћинству које треба пописати, оставља податке гдје се особе из тог домаћинства могу јавити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана