Popisano više od 1,42 miliona građana Hrvatske, samopopisivanje moguće i danas

Srna
Foto: ILUSTRACIJA

ZAGREB - Više od 1.420.000 građana popisano je u Hrvatskoj metodom samopopisivanja elektronskim putem, koje je moguće još danas, a sutra će na teren izaći gotovo osam hiljada popisivača koji će ići od vrata do vrata.

Direktor Državnog zavoda za statistiku u Hrvatskoj Lidija Brković navela da je zbog velikog interesovanja tokom jučerašnjeg dana došlo do usporavanja rada sistema, pa je iz tog razloga, i s obzirom na to da su brojni građani kontaktirali Zavod, donesena odluka da se faza samopopisivanja produži još danas, javlja HRT.

"Posebno nas raduje da je uspješno popisano više od 1.420.000 građana. To je u skladu sa našim očekivanjima, rekla bih i iznad očekivanja", rekla je Brkovićeva.

Ona je pozvala sve građane, koji su juče počeli ili koji nisu stigli, da to učine do ponoći, a to znači da će faza terenskog popisivanja započeti sutra. Popisivači će sutra izaći na teren da bi popisali one koji se nisu samopopisali i da preuzmu kontrolnu šifru od onih koji to jesu učinili.

"Za one koji su se samopopisali, a žele promijeniti neke svoje iskaze, moći će to učiniti kada popisivač dođe na vrata da preuzme šifru", dodala je ona. Državni zavod za statistiku u Hrvatskoj sprovodi popis stanovništva u dvije faze. Prva faza počela je 13. septembra, samostalnim popisivanjem stanovništva u elektroničkom sistavu "e-građani".

Ovo je prvi digitalni popis koji se na području Hrvatske sprovodi na ovakav način, a građani su sami mogli odabrati kako se žele popisati.

Od sutra do 17. oktobra popisivači izlaze na teren i popisaće sve koji se nisu samostalno popisali. Popisivači prilikom terenskog popisivanja dolaze na adrese domaćinstva, te popisuju osobe, domaćinstvo i stanove, a od onih koji su se popisali samostalno, preuzimaju kontrolnu šifru kao dokaz uspješnog samopopisivanja.

Popisivači će imati majice i maske sa obilježjima "Popis 2021", akreditacije i laptopove, kao i EU digitalne kovid potvrde. Svaki popisivač zadužiće između 200 i 250 domaćinstava i mora posjetiti sve adrese koje je zadužio.

Ako popisivač ne nađe osobe u stanu, odnosno domćinstvu koje treba popisati, ostavlja podatke gdje se osobe iz tog domaćinstva mogu javiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana