Полиција тајно враћа мигранте у БиХ и Србију?

Агенције
Полиција тајно враћа мигранте у БиХ и Србију?

Загреб - Припадници хрватске граничне полиције током првих осам мјесеци ове године ухватили су и процесуирали 11.813 лица која су илегално покушала прећи границу и ући у Хрватску, што је за 3.609 лица више него у цијелој 2018. години, а чак за 8.019 више него у истом периоду прошле године.

То значи да је полиција просјечно дневно зауставила 49 миграната у покушају илегалног преласка границе. Али, укупан број илегалних миграната које је процесуирала хрватска полиција у првих осам мјесеци далеко је већи. Наиме, у том периоду словеначка полиција Хрватској је вратила 6.447 илегалних миграната. Ријеч је о мигрантима који су успјели проћи кроз Хрватску и ући у Словенију, а тамо их је ухапсила словеначка полиција и потом, у складу са међународним прописима, вратила у Хрватску. Тако да се може рећи, наводе хрватски медији, да је у Хрватску од 1. јануара до 31. августа ове године ушло 18.260 илегалних миграната.

Ако се прилив миграната настави овим темпом, може се очекивати да би хрватска полиција до краја године могла ухапсити више од 15.000 миграната који илегално желе ући у Хрватску, што је далеко највише од марта 2016. године, када је заустављен велики мигрантски талас са Блиског истока, из Азије и Африке у Европу.

Колико је ситуација озбиљна, подацима је поткријепио је помоћник начелника Управе за границу Гилио Тоић Синтић.

- Покушаји незаконитих прелазака границе у порасту су за 70 одсто у односу на 2017. годину, а у осам мјесеци ове године чак их је 211 одсто више него у истом периоду 2018. Највећи притисак је на подручјима Полицијске управе карловачке, потом сисачко-мославачке и личко-сењске – истакао је Синтић.

Хрватски медији се питају гдје је тих 18.260 лица.

Иако полиција то константно демантује, истичу медији, реално је закључити да су она враћена у БиХ и Србију без тога да им је понуђена могућност међународне заштите.

Граница

За потребе чувања границе у Хрватској је свакодневно ангажовано око 6.600 припадника полиције, а држава је у набавку разне врсте технике, заштитне опреме, возила, камера и осталог уложила више од 130 милиона евра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана