Policija tajno vraća migrante u BiH i Srbiju?

Agencije
Policija tajno vraća migrante u BiH i Srbiju?

Zagreb - Pripadnici hrvatske granične policije tokom prvih osam mjeseci ove godine uhvatili su i procesuirali 11.813 lica koja su ilegalno pokušala preći granicu i ući u Hrvatsku, što je za 3.609 lica više nego u cijeloj 2018. godini, a čak za 8.019 više nego u istom periodu prošle godine.

To znači da je policija prosječno dnevno zaustavila 49 migranata u pokušaju ilegalnog prelaska granice. Ali, ukupan broj ilegalnih migranata koje je procesuirala hrvatska policija u prvih osam mjeseci daleko je veći. Naime, u tom periodu slovenačka policija Hrvatskoj je vratila 6.447 ilegalnih migranata. Riječ je o migrantima koji su uspjeli proći kroz Hrvatsku i ući u Sloveniju, a tamo ih je uhapsila slovenačka policija i potom, u skladu sa međunarodnim propisima, vratila u Hrvatsku. Tako da se može reći, navode hrvatski mediji, da je u Hrvatsku od 1. januara do 31. avgusta ove godine ušlo 18.260 ilegalnih migranata.

Ako se priliv migranata nastavi ovim tempom, može se očekivati da bi hrvatska policija do kraja godine mogla uhapsiti više od 15.000 migranata koji ilegalno žele ući u Hrvatsku, što je daleko najviše od marta 2016. godine, kada je zaustavljen veliki migrantski talas sa Bliskog istoka, iz Azije i Afrike u Evropu.

Koliko je situacija ozbiljna, podacima je potkrijepio je pomoćnik načelnika Uprave za granicu Gilio Toić Sintić.

- Pokušaji nezakonitih prelazaka granice u porastu su za 70 odsto u odnosu na 2017. godinu, a u osam mjeseci ove godine čak ih je 211 odsto više nego u istom periodu 2018. Najveći pritisak je na područjima Policijske uprave karlovačke, potom sisačko-moslavačke i ličko-senjske – istakao je Sintić.

Hrvatski mediji se pitaju gdje je tih 18.260 lica.

Iako policija to konstantno demantuje, ističu mediji, realno je zaključiti da su ona vraćena u BiH i Srbiju bez toga da im je ponuđena mogućnost međunarodne zaštite.

Granica

Za potrebe čuvanja granice u Hrvatskoj je svakodnevno angažovano oko 6.600 pripadnika policije, a država je u nabavku razne vrste tehnike, zaštitne opreme, vozila, kamera i ostalog uložila više od 130 miliona evra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana