Полиција и инспектори хрватских шума упали у Либерланд, на истоку Хрватске

Танјуг
Полиција и инспектори хрватских шума упали у Либерланд, на истоку Хрватске

ЗАГРЕБ- Хрватска полиција упала је у Либерланд, подручје на истоку Хрватске чији становници су то подручје прогласили самосталном републиком.

Како је саопштено на службеној интернет страници Либерланда, полиција је дошла у четвртак у пратњи инспектора Хрватских шума и екипе за рушење која је "уништила приватно власништво и ухапсила више Либерландаца".

Све се, кажу, догодило без најаве или полицијског упозорења, а људима који тамо живе није дато довољно времена да скупе своје ствари, тврде из Либерланда. Нитко није повређен, али је имовина оштећена или заплењена, преноси хрватски портал Дневник.

На страници је објављен попис оштећене или уклоњене имовине, међу којима су, две куће с баштом и једна кућа на обали, кухиња на отвореном с више фрижидера и шпорета, генератори и електронска опрема, антена за повезивање на Старлинк, бицикли, храна и друге потрепштине. Из Либерланда наводе да су се полиција и запослени у Хрватским шумама понијели непрофесионално те да су вређали људе.

“Тражили смо писано обавештење или извештај и речено нам је да извештаја нема и да га неће бити. Овај инцидент смо снимили и фотографирали и већ смо на више нивоа покренули правну битку", саопштено је на страници Либерланда.

Слободна Република Либерланд проглашена је 13. априла 2015. године у складу, тврде из Либерланда, с међународним законом. Наиме, ни Хрватска ни Србија тај комад земље не сматрају својим те је он предмет дугогодишњег граничног спора између две државе.

“Наш правни став је јасан: Територија никада није била део Хрватске и изван је њених граница. То је потврђено у њеној дипломатској комуникацији са Србијом, као и одсуством Либерланда на картама Хрватске”, пишу из Либерланда.

Поручили су, између осталог, да се Хрватској желе да пронађу мирно решење које ће бити на обострано задовољство.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана