Policija i inspektori hrvatskih šuma upali u Liberland, na istoku Hrvatske

Tanjug
Policija i inspektori hrvatskih šuma upali u Liberland, na istoku Hrvatske

ZAGREB- Hrvatska policija upala je u Liberland, područje na istoku Hrvatske čiji stanovnici su to područje proglasili samostalnom republikom.

Kako je saopšteno na službenoj internet stranici Liberlanda, policija je došla u četvrtak u pratnji inspektora Hrvatskih šuma i ekipe za rušenje koja je "uništila privatno vlasništvo i uhapsila više Liberlandaca".

Sve se, kažu, dogodilo bez najave ili policijskog upozorenja, a ljudima koji tamo žive nije dato dovoljno vremena da skupe svoje stvari, tvrde iz Liberlanda. Nitko nije povređen, ali je imovina oštećena ili zaplenjena, prenosi hrvatski portal Dnevnik.

Na stranici je objavljen popis oštećene ili uklonjene imovine, među kojima su, dve kuće s baštom i jedna kuća na obali, kuhinja na otvorenom s više frižidera i šporeta, generatori i elektronska oprema, antena za povezivanje na Starlink, bicikli, hrana i druge potrepštine. Iz Liberlanda navode da su se policija i zaposleni u Hrvatskim šumama ponijeli neprofesionalno te da su vređali ljude.

“Tražili smo pisano obaveštenje ili izveštaj i rečeno nam je da izveštaja nema i da ga neće biti. Ovaj incident smo snimili i fotografirali i već smo na više nivoa pokrenuli pravnu bitku", saopšteno je na stranici Liberlanda.

Slobodna Republika Liberland proglašena je 13. aprila 2015. godine u skladu, tvrde iz Liberlanda, s međunarodnim zakonom. Naime, ni Hrvatska ni Srbija taj komad zemlje ne smatraju svojim te je on predmet dugogodišnjeg graničnog spora između dve države.

“Naš pravni stav je jasan: Teritorija nikada nije bila deo Hrvatske i izvan je njenih granica. To je potvrđeno u njenoj diplomatskoj komunikaciji sa Srbijom, kao i odsustvom Liberlanda na kartama Hrvatske”, pišu iz Liberlanda.

Poručili su, između ostalog, da se Hrvatskoj žele da pronađu mirno rešenje koje će biti na obostrano zadovoljstvo.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana