Pоглавар Чешке католичке цркве: Представе хрватског режисера подстичу мржњу против хришћана

Агенције
Pоглавар Чешке католичке цркве: Представе хрватског режисера подстичу мржњу против хришћана

Поглавар Чешке католичке цркве кардинал Доминик Дука оптужио је чешке судове да се понашају као тоталитарни комунистички.

Кардинал Дука је то рекао зато што су и у првој и вишој инстанци одбили да нареде позориштима у Брну да се извине кардиналу за то што је у њима гостовала представа хрватског режисера Оливера Фрљића “Наше насиље, ваше насиље” у којој Исус силује муслиманку.

“Та пресуда личи на правосуђе бившег социјалистичког блока, никако демократске државе како наводи преамбула Устава коју је написао мој пријатељ Вацлав Хавел”, казао је данас кардинал Дука чешкој приватној телевизији Прима и додао да не одустаје и правду ће тражити код Врховног суда Чешке.

Првостепени суд у Брну је у марту, а прије неколико дана и другостепени Регионални суд, одбио тужбу поглавара Чешке католичке цркве, кардинала Доминика Дуке да, због представа режисера Оливера Фрљића, “Наше насиље, ваше насиље” и “Изопштење” на фестивалу Позоришни свијет у Брну у мају прошле године, не може више слободно да исповеда своју вјеру јер те представе, наводно, подстичу мржњу против хришћана.

“Те представе су биле алегорије са тим да избор експлицитнијих сцена доноси аутору већи публицитет. Што се насиља тиче, био је наговјештај секса Исуса али биле су и сцене које евоцирају нападе Исламске државе, исто као и дављење заробљеника. Може да се схвати и тако да су у прошлости сви нешто чинили и хришћани, као и муслимани”, образложио је у марту судија Онџеј Секварда зашто фестивал и позоришта гдје је изведена представа не морају да се извињавају кардиналу Дуки.

Регионални суд у Брну је ове седмице такође одбио аргумент католичког кардинала упозоривши да је природа умјетничког израза таква да често користи симболе и претјеривања.

“Када има потенцијал да допринесе дискусији око питања од јавног интереса, правно је допустив чак и када је извјесна жртва вјерско осјећање дјела вјерника а толерантност вјерника би у демократском друштву требало да буде толико јака да то поднесу”, образложио је у пресуди судија Регионалног суда у Брну Михал Ришка.

Поглавар Чешке католичке цркве казао је данас телевизији Прима да неће одустати од захтјева да му се позоришта извине за то што су контроверзне Фрљићеве представе уврстили на репертоар фестивала и поновио је гласине чешких екстремиста да су наводно сви глумци Младинског гледалишча из Љубљане који су изводили представу у Брну муслимани.

“Не могу да замислим да у Саудијску Арабију или Алжир дође ансамбл састављен од глумаца или плесача који су сви католичке вјере, Европљани, и онда изведе сличну представу гдје би у тој улози Исуса био оснивач ислама Мухамед. Сваки човјек нека размисли о томе”, казао је кардинал Дука.

Гласине да су глумци, сви редом муслимани, дошли у Брно да блате и вријеђају Исуса, приказујући га као силоватеља пронијели су прво активисти из маргиналне локалне чешке иницијативе “Пристојни људи”, коју чешки МУП означава као екстремистичку, а који су маја прошле године набавили улазнице за унапред распродату представу, сачекали десетак минута а онда упали на сцену, правећи живи зид између глумаца и публике са циљем да зауставе представу.

Упад “пристојних” дочекан је негодовањем публике, након 20 минута извела их је полиција, међутим, покушали су да упадну и на другу Фрљићеву представу, “Изопштење” које говори, између осталог, о проблему педофилије међу свештеницима, а када то нису успјели, покушали су да упадну глумцима у хотел.

На најаву протеста поводом његових представа у Брну Фрљић је прошлог маја за хрватски Јутарњи лист реаговао упозорењем да његова представа постаје све више лакмус папир колико Европа тоне у идеолошки мрак.

“Очигледно да у овом тренутку у земљама бившег Источног блока трају некакве Католичке олимпијске игре...Поражавајућа је чињеница да сви они који нападају моје представе на невиђено или организују 'догађања народа' уочи извођења, не разумију да су и сами дио драматургије и извођења 'Нашег насиља и вашег насиља'“, казао је Фрљић хрватском листу.

“За мене слобода завршава тамо гдје почиње слобода другог. Ријечју можемо да убијемо више људи него ножем. Желим извињење. Не сјечу глава ли затвор али сматрам да је основа демократије моралност и побожност. Хајде да испустимо побожност али уз морал сигурно иде пристојност”, казао је кардинал Дука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана