Poglavar Češke katoličke crkve: Predstave hrvatskog režisera podstiču mržnju protiv hrišćana

Agencije
Poglavar Češke katoličke crkve: Predstave hrvatskog režisera podstiču mržnju protiv hrišćana

Poglavar Češke katoličke crkve kardinal Dominik Duka optužio je češke sudove da se ponašaju kao totalitarni komunistički.

Kardinal Duka je to rekao zato što su i u prvoj i višoj instanci odbili da narede pozorištima u Brnu da se izvine kardinalu za to što je u njima gostovala predstava hrvatskog režisera Olivera Frljića “Naše nasilje, vaše nasilje” u kojoj Isus siluje muslimanku.

“Ta presuda liči na pravosuđe bivšeg socijalističkog bloka, nikako demokratske države kako navodi preambula Ustava koju je napisao moj prijatelj Vaclav Havel”, kazao je danas kardinal Duka češkoj privatnoj televiziji Prima i dodao da ne odustaje i pravdu će tražiti kod Vrhovnog suda Češke.

Prvostepeni sud u Brnu je u martu, a prije nekoliko dana i drugostepeni Regionalni sud, odbio tužbu poglavara Češke katoličke crkve, kardinala Dominika Duke da, zbog predstava režisera Olivera Frljića, “Naše nasilje, vaše nasilje” i “Izopštenje” na festivalu Pozorišni svijet u Brnu u maju prošle godine, ne može više slobodno da ispoveda svoju vjeru jer te predstave, navodno, podstiču mržnju protiv hrišćana.

“Te predstave su bile alegorije sa tim da izbor eksplicitnijih scena donosi autoru veći publicitet. Što se nasilja tiče, bio je nagovještaj seksa Isusa ali bile su i scene koje evociraju napade Islamske države, isto kao i davljenje zarobljenika. Može da se shvati i tako da su u prošlosti svi nešto činili i hrišćani, kao i muslimani”, obrazložio je u martu sudija Ondžej Sekvarda zašto festival i pozorišta gdje je izvedena predstava ne moraju da se izvinjavaju kardinalu Duki.

Regionalni sud u Brnu je ove sedmice takođe odbio argument katoličkog kardinala upozorivši da je priroda umjetničkog izraza takva da često koristi simbole i pretjerivanja.

“Kada ima potencijal da doprinese diskusiji oko pitanja od javnog interesa, pravno je dopustiv čak i kada je izvjesna žrtva vjersko osjećanje djela vjernika a tolerantnost vjernika bi u demokratskom društvu trebalo da bude toliko jaka da to podnesu”, obrazložio je u presudi sudija Regionalnog suda u Brnu Mihal Riška.

Poglavar Češke katoličke crkve kazao je danas televiziji Prima da neće odustati od zahtjeva da mu se pozorišta izvine za to što su kontroverzne Frljićeve predstave uvrstili na repertoar festivala i ponovio je glasine čeških ekstremista da su navodno svi glumci Mladinskog gledališča iz Ljubljane koji su izvodili predstavu u Brnu muslimani.

“Ne mogu da zamislim da u Saudijsku Arabiju ili Alžir dođe ansambl sastavljen od glumaca ili plesača koji su svi katoličke vjere, Evropljani, i onda izvede sličnu predstavu gdje bi u toj ulozi Isusa bio osnivač islama Muhamed. Svaki čovjek neka razmisli o tome”, kazao je kardinal Duka.

Glasine da su glumci, svi redom muslimani, došli u Brno da blate i vrijeđaju Isusa, prikazujući ga kao silovatelja pronijeli su prvo aktivisti iz marginalne lokalne češke inicijative “Pristojni ljudi”, koju češki MUP označava kao ekstremističku, a koji su maja prošle godine nabavili ulaznice za unapred rasprodatu predstavu, sačekali desetak minuta a onda upali na scenu, praveći živi zid između glumaca i publike sa ciljem da zaustave predstavu.

Upad “pristojnih” dočekan je negodovanjem publike, nakon 20 minuta izvela ih je policija, međutim, pokušali su da upadnu i na drugu Frljićevu predstavu, “Izopštenje” koje govori, između ostalog, o problemu pedofilije među sveštenicima, a kada to nisu uspjeli, pokušali su da upadnu glumcima u hotel.

Na najavu protesta povodom njegovih predstava u Brnu Frljić je prošlog maja za hrvatski Jutarnji list reagovao upozorenjem da njegova predstava postaje sve više lakmus papir koliko Evropa tone u ideološki mrak.

“Očigledno da u ovom trenutku u zemljama bivšeg Istočnog bloka traju nekakve Katoličke olimpijske igre...Poražavajuća je činjenica da svi oni koji napadaju moje predstave na neviđeno ili organizuju 'događanja naroda' uoči izvođenja, ne razumiju da su i sami dio dramaturgije i izvođenja 'Našeg nasilja i vašeg nasilja'“, kazao je Frljić hrvatskom listu.

“Za mene sloboda završava tamo gdje počinje sloboda drugog. Riječju možemo da ubijemo više ljudi nego nožem. Želim izvinjenje. Ne sječu glava li zatvor ali smatram da je osnova demokratije moralnost i pobožnost. Hajde da ispustimo pobožnost ali uz moral sigurno ide pristojnost”, kazao je kardinal Duka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana