Почела дводневна прослава јубилеја манастира Морача

Срна
Foto: Срна

ПОДГОРИЦА - Свечаном духовном академијом у Дому културе у Колашину вечерас је почела дводневна прослава јубилеја - 770 година од оснивања манастира Морача, коју организују Митрополија црногорско-приморска и Управа манастира Морача.

Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски Јоаникије истакао је да је манастир Морача духовна мати врсних архијереја из историје Српске православне цркве, међу којима су и митрополит Амфилохије и свесрпски патријарх ујединитељ и мученик Гаврило.

Митрополит је подсјетио да је првобитна слава ове немањићке задужбине сијала дуже од два вијека, да би је привремено затамнила турска окупација, али не само Морачу, него и цијелу Српску православну цркву.

Његово високопреосвештенство је подсјетио да је у морачкој лаври било више сабора српских архијереја и да је на једном од њих 1648. године изабран и српски патријарх свештеномученик Гаврило /Рајић/, као и да је Морача била саборно мјесто и стјециште најпознатијих српских умјетника 17. и 18. вијека.

Он је указао да, када се сагледа духовно и епско насљеђе манастира Мораче, јасно је откуда су се могли појавити духовни пастири, витезови вјере и слободе попут патријарха српског Гаврила и митрополита црногорско-приморског Амфилохија.

Говорећи о значају ове немањићке светиње, академик Миро Вуксановић је рекао да су у Морачи бирани српски патријарси и сазивани велики сабори народних вођа.

"У Морачи се будила просвећеност и кроз вјекове се дозивала са нашим временом", рекао је Вуксановић.

Академији у Колашину, осим многобројног вјерника, присуствовали су и представници државних и општинских власти, као и бројних политичких партија.

Централни догађај обиљежавања 770 година од манастира Морача биће одржан сутра, када ће Свету архијерејску литургију служити митрополит Јоаникије, а потом ће у порти манастира бити уприличен културно-умјетнички програм. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана