Počela dvodnevna proslava jubileja manastira Morača

Srna
Foto: Srna

PODGORICA - Svečanom duhovnom akademijom u Domu kulture u Kolašinu večeras je počela dvodnevna proslava jubileja - 770 godina od osnivanja manastira Morača, koju organizuju Mitropolija crnogorsko-primorska i Uprava manastira Morača.

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije istakao je da je manastir Morača duhovna mati vrsnih arhijereja iz istorije Srpske pravoslavne crkve, među kojima su i mitropolit Amfilohije i svesrpski patrijarh ujedinitelj i mučenik Gavrilo.

Mitropolit je podsjetio da je prvobitna slava ove nemanjićke zadužbine sijala duže od dva vijeka, da bi je privremeno zatamnila turska okupacija, ali ne samo Moraču, nego i cijelu Srpsku pravoslavnu crkvu.

Njegovo visokopreosveštenstvo je podsjetio da je u moračkoj lavri bilo više sabora srpskih arhijereja i da je na jednom od njih 1648. godine izabran i srpski patrijarh sveštenomučenik Gavrilo /Rajić/, kao i da je Morača bila saborno mjesto i stjecište najpoznatijih srpskih umjetnika 17. i 18. vijeka.

On je ukazao da, kada se sagleda duhovno i epsko nasljeđe manastira Morače, jasno je otkuda su se mogli pojaviti duhovni pastiri, vitezovi vjere i slobode poput patrijarha srpskog Gavrila i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Govoreći o značaju ove nemanjićke svetinje, akademik Miro Vuksanović je rekao da su u Morači birani srpski patrijarsi i sazivani veliki sabori narodnih vođa.

"U Morači se budila prosvećenost i kroz vjekove se dozivala sa našim vremenom", rekao je Vuksanović.

Akademiji u Kolašinu, osim mnogobrojnog vjernika, prisustvovali su i predstavnici državnih i opštinskih vlasti, kao i brojnih političkih partija.

Centralni događaj obilježavanja 770 godina od manastira Morača biće održan sutra, kada će Svetu arhijerejsku liturgiju služiti mitropolit Joanikije, a potom će u porti manastira biti upriličen kulturno-umjetnički program. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana