Пленковић: Србија прави кораке уназад у изградњи помирења

Танјуг
Foto: Агенције

ЗАГРЕБ- Хрватска ће заштити четворицу високих хрватских официра против којих је српско тужилаштво подигло оптужницу за ракетирање српских цивила у избјегличкој колони, августа 1995. на Петровачкој цести, поручио је премијер Андреј Пленковић и додао да "оваквим потезима Србија прави кораке уназад у изградњи помирења".

Пленковић је у отвореном дијелу сједнице владе рекао да то "никако није добро за односе и да ствара поларизовану атмосферу" коју ће, како је рекао, као одговорна влада знати да реши.

Влада ће, казао је, наставити политику нормализације односа.

Пленковић је објаснио да је сједница владе каснила, због састанка са оптуженим пилотима, којима је послао поруку "да ће Хрватска знати да искористи механизме који су јој на располагању".

"Немамо у овом тренутку конкретних докумената ни замолницу за правну помоћ. Као што сам већ рекао, за нас је цијели Домовински рат, а посебно операција Олуја и Бљесак, дио ослободилачких напора за заштиту наших територија и никада није било команди усмјерених против цивилних циљева", тврди Пленковић.

Влада ће, казао је, као што је поступала и раније, искористити све механизме да заштити пилоте и дигнитет Домовинског рата и тако упути јасну поруку о вриједностима.

Пленковић је, између осталог, говорио и о одлуци Русије да протјера пет хрватских дипломата и додао да ће влада размотрити овај случај и предузети даље потезе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана