Plenković: Srbija pravi korake unazad u izgradnji pomirenja

Tanjug
Foto: Agencije

ZAGREB- Hrvatska će zaštiti četvoricu visokih hrvatskih oficira protiv kojih je srpsko tužilaštvo podiglo optužnicu za raketiranje srpskih civila u izbjegličkoj koloni, avgusta 1995. na Petrovačkoj cesti, poručio je premijer Andrej Plenković i dodao da "ovakvim potezima Srbija pravi korake unazad u izgradnji pomirenja".

Plenković je u otvorenom dijelu sjednice vlade rekao da to "nikako nije dobro za odnose i da stvara polarizovanu atmosferu" koju će, kako je rekao, kao odgovorna vlada znati da reši.

Vlada će, kazao je, nastaviti politiku normalizacije odnosa.

Plenković je objasnio da je sjednica vlade kasnila, zbog sastanka sa optuženim pilotima, kojima je poslao poruku "da će Hrvatska znati da iskoristi mehanizme koji su joj na raspolaganju".

"Nemamo u ovom trenutku konkretnih dokumenata ni zamolnicu za pravnu pomoć. Kao što sam već rekao, za nas je cijeli Domovinski rat, a posebno operacija Oluja i Bljesak, dio oslobodilačkih napora za zaštitu naših teritorija i nikada nije bilo komandi usmjerenih protiv civilnih ciljeva", tvrdi Plenković.

Vlada će, kazao je, kao što je postupala i ranije, iskoristiti sve mehanizme da zaštiti pilote i dignitet Domovinskog rata i tako uputi jasnu poruku o vrijednostima.

Plenković je, između ostalog, govorio i o odluci Rusije da protjera pet hrvatskih diplomata i dodao da će vlada razmotriti ovaj slučaj i preduzeti dalje poteze.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana