Пленковић прозвао Милановића: "Не знам ниједног таквог предсједника"

ГС
Foto: Вечерњи лист

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић оцијенио је данас “случајем без преседана” неучествовање предсједника Хрватске Зорана Милановића полагању вијенаца код Споменика домовини поводом Дана државности, преноси Јутарњи лист.

Пленковић је новинарима након што је заједно с предсједником Хрватског сабора Горданом Јандроковићем положио вијенце на Тргу Стјепана Радића срамотним оцијенио Милановићев став који тај датум сматра ХДЗ-овим празником.

- То је питање које медији требају дизати пуно озбиљније и питати га какав је то предсједник који не поштује Дан државности властите државе. Мислим да је то случај без преседана и не знам ни за једног другог државника на тлу Европе који не поштује Дан државности своје државе - рекао је премијер.

Он је критиковао и опозицију која такође данас није учествовала у обиљежавању. “Но, неки су били ту, барем троје”, рекао је.

Рекао је да се ту ради о поштовању хрватских закона и одлука Сабора и напоменуо да “није било добро мијењати наше традиције прије 23 године него држати их се”.

Пленковић је честитао свим Хрватима и Хрватицама 30. мај као кључан датум за све хрватске институције, додавши да 33 године од конституисања “првог демократски изабраног Хрватског сабора нису пуно, али су огромно раздобље у историји хрватског народа”.

- Слобода, демократија, међународно признање, ослобађање окупираних подручја у Домовинском рату и побједа против Милошевићеве великосрпске агресије - све су то кључне стечевине и темељи хрватске државе - рекао је Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана