Пленковић: Разматра се рјешење за словеначке и хрватске рибаре

Срна
Foto: delo.si

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас да се разматра "прагматично" рјешење које би словеначке и хрватске рибаре растеретило међусобних казни за рибарење.

Пленковић је рекао да су сугерисали да се то ријеши на џентлменски начин који би их растеретио различитих прекршајних казни с којима су суочени протеклих неколико година.

Након сусрета са словеначким колегом Робертом Голобом у Брду код Крања, у Словенији, Пленковић је рекао да би то био један добар сигнал у правом смјеру како би се ријешило питање које "повремено оптерећује" иначе одличне односе Хрватске и Словеније.

Пленковић је нагласио како се мора ићи у корист "оних који сваки дан рибаре на својим традиционалним подручјима" и да се предлажу практична рјешења док се коначно не ријеши питање морског разграничења између двије државе, преносе хрватски медији.

Словеначка агенција СТА пренијела је средином марта да су се словеначки рибари који су добили казне од Хрватске због риболова у Пиранском заливу обратили Европском суду за људска права у Стразбуру, након што су исцрпили правне могућности жалбе у Хрватској.

Голоб је рекао да је за словеначку страну арбитражна одлука о разграничењу "чињеница" која се мора поштовати по унутрашњим и међународним законима, као и да је Словенија дужна помагати рибарима.

Пленковић је поновио да је за Хрватску процес арбитраже компромитован и да се одлуком сабора из ње повукла, нагласивши да је Загреб "спреман ријешити питање граница и разграничења на мору на задовољство обје државе".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана