Plenković: Razmatra se rješenje za slovenačke i hrvatske ribare

Srna
Foto: delo.si

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas da se razmatra "pragmatično" rješenje koje bi slovenačke i hrvatske ribare rasteretilo međusobnih kazni za ribarenje.

Plenković je rekao da su sugerisali da se to riješi na džentlmenski način koji bi ih rasteretio različitih prekršajnih kazni s kojima su suočeni proteklih nekoliko godina.

Nakon susreta sa slovenačkim kolegom Robertom Golobom u Brdu kod Kranja, u Sloveniji, Plenković je rekao da bi to bio jedan dobar signal u pravom smjeru kako bi se riješilo pitanje koje "povremeno opterećuje" inače odlične odnose Hrvatske i Slovenije.

Plenković je naglasio kako se mora ići u korist "onih koji svaki dan ribare na svojim tradicionalnim područjima" i da se predlažu praktična rješenja dok se konačno ne riješi pitanje morskog razgraničenja između dvije države, prenose hrvatski mediji.

Slovenačka agencija STA prenijela je sredinom marta da su se slovenački ribari koji su dobili kazne od Hrvatske zbog ribolova u Piranskom zalivu obratili Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, nakon što su iscrpili pravne mogućnosti žalbe u Hrvatskoj.

Golob je rekao da je za slovenačku stranu arbitražna odluka o razgraničenju "činjenica" koja se mora poštovati po unutrašnjim i međunarodnim zakonima, kao i da je Slovenija dužna pomagati ribarima.

Plenković je ponovio da je za Hrvatsku proces arbitraže kompromitovan i da se odlukom sabora iz nje povukla, naglasivši da je Zagreb "spreman riješiti pitanje granica i razgraničenja na moru na zadovoljstvo obje države".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana