Пленковић: Предложићемо разрјешење главног државног тужиоца

Srna
Пленковић: Предложићемо разрјешење главног државног тужиоца

ЗАГРЕБ - Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је да ће Влада данас дати приједлог за разрјешење главног државног тужиоца Дражена Јеленића који је поднио оставку због афере у којој је откривено да је масон.

"На затвореном дијелу сједнице Владе имаћемо приједлог за разрјешење Јеленића на његов захтјев. Сабор ће донијети одлуку о том приједлогу. Приједлог разрјешења не значи да је Јеленић поступао противно законима и да дужност није обављао добро", рекао је Пленковић на почетку сједнице Владе. 

Према његовим ријечима, у овом случају је ријеч о интегритету људи који руководе радом највиших државних тијела. 

"Начела и правила понашања која се очекују од главног државног тужиоца постављена су изразито високо зато што та дужност не дозвољава простор за било какву сумњу у непристрасност и објективност. Откривањем чињенице да је Јеленић члан тог друштва повјерење је нарушено, а независност његовог рада је доведена у питање", истакао је Пленковић. 

Он је додао да Влада приликом предлагања Јеленића за главног државног тужиоца није имала информацију да је он члан масонског друштва, нити је за то знала из других извора. 

"Та организација је легална и не постоји пропис који забрањује чланство у неком удружењу. Да је та чињеница била позната тада, ми бисмо је узели у обзир. Влада не доводи у питање Јеленићеву професионалност и независност, али подржавамо његову одлуку да поднесе оставку, те то сматрамо одговорним и исправним чином", нагласио је Пленковић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана