Plenković: Predložićemo razrješenje glavnog državnog tužioca

Srna
Plenković: Predložićemo razrješenje glavnog državnog tužioca

ZAGREB - Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da će Vlada danas dati prijedlog za razrješenje glavnog državnog tužioca Dražena Jelenića koji je podnio ostavku zbog afere u kojoj je otkriveno da je mason.

"Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade imaćemo prijedlog za razrješenje Jelenića na njegov zahtjev. Sabor će donijeti odluku o tom prijedlogu. Prijedlog razrješenja ne znači da je Jelenić postupao protivno zakonima i da dužnost nije obavljao dobro", rekao je Plenković na početku sjednice Vlade. 

Prema njegovim riječima, u ovom slučaju je riječ o integritetu ljudi koji rukovode radom najviših državnih tijela. 

"Načela i pravila ponašanja koja se očekuju od glavnog državnog tužioca postavljena su izrazito visoko zato što ta dužnost ne dozvoljava prostor za bilo kakvu sumnju u nepristrasnost i objektivnost. Otkrivanjem činjenice da je Jelenić član tog društva povjerenje je narušeno, a nezavisnost njegovog rada je dovedena u pitanje", istakao je Plenković. 

On je dodao da Vlada prilikom predlaganja Jelenića za glavnog državnog tužioca nije imala informaciju da je on član masonskog društva, niti je za to znala iz drugih izvora. 

"Ta organizacija je legalna i ne postoji propis koji zabranjuje članstvo u nekom udruženju. Da je ta činjenica bila poznata tada, mi bismo je uzeli u obzir. Vlada ne dovodi u pitanje Jelenićevu profesionalnost i nezavisnost, ali podržavamo njegovu odluku da podnese ostavku, te to smatramo odgovornim i ispravnim činom", naglasio je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana