Пленковић: Потребно наставити разговоре како би се осигурала равноправност сва три конститутивна народа

Г.С.
Пленковић: Потребно наставити разговоре како би се осигурала равноправност сва три конститутивна народа

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић огласио се на Твитеру гдје је коментарисао одлуку Кристијана Шмита да наметне измјене Изборног закона у БиХ.

Пленковић је навео да је разговарао с предсједником ХДЗ-а и ХНС-а БиХ Драганом Човићем и честитао му на изборним резултатима, наводећи и да је Борјана Кришто добила увјерљиву подршку хрватских бирача у БиХ.

- Поздрављамо интервенцију високог представника Кристијана Шмита у Устав Федерације БиХ и Изборни закон. У томе смо га цијело вријеме подржавали након што нису успјели преговори политичких актера у БиХ те смо водили разговоре са свим земљама.

Измјене осигуравају политички опстанак Хрвата и придоносе остваривању легитимне заступљености у Дому народа и Влади Федерације БиХ.

Послије избора потребно је да политички актери наставе разговоре како би се осигурала равноправност сва три конститутивна народа и у Предсједништву. Поновно свједочимо томе да су Бошњаци прегласали Хрвате, што нарушава функционалност БиХ и складне односе конститутивних народа - написао је Пленковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана