Plenković: Potrebno nastaviti razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda

G.S.
Plenković: Potrebno nastaviti razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković oglasio se na Tviteru gdje je komentarisao odluku Kristijana Šmita da nametne izmjene Izbornog zakona u BiH.

Plenković je naveo da je razgovarao s predsjednikom HDZ-a i HNS-a BiH Draganom Čovićem i čestitao mu na izbornim rezultatima, navodeći i da je Borjana Krišto dobila uvjerljivu podršku hrvatskih birača u BiH.

- Pozdravljamo intervenciju visokog predstavnika Kristijana Šmita u Ustav Federacije BiH i Izborni zakon. U tome smo ga cijelo vrijeme podržavali nakon što nisu uspjeli pregovori političkih aktera u BiH te smo vodili razgovore sa svim zemljama.

Izmjene osiguravaju politički opstanak Hrvata i pridonose ostvarivanju legitimne zastupljenosti u Domu naroda i Vladi Federacije BiH.

Poslije izbora potrebno je da politički akteri nastave razgovore kako bi se osigurala ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i u Predsjedništvu. Ponovno svjedočimo tome da su Bošnjaci preglasali Hrvate, što narušava funkcionalnost BiH i skladne odnose konstitutivnih naroda - napisao je Plenković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana