Пленковић: Ово је трагедија за СДП, Милановић нам није битан

Танјуг
Пленковић: Ово је трагедија за СДП, Милановић нам није битан

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер и лидер ХДЗ Андреј Пленковић изјавио је данас да је све што се дешава, након најаве предсједника Републике Зорана Милановића о учешћу на парлемтарним изборима и кандидатури за премијера, што му је Уставни суд забранио, трагедија за СДП и да не чуди што су већ две странке - Фокус и Истарски демократски савез (ИДС) - напустиле предизборну коалицију.

"Логично је да одлазе странке. Онај ко зна да ради са партнерима зна једну темељну, кључну поставку, а то је да овако крупне, велике одлуке треба консултовати. Ови који су отишли паметно су се макли", рекао је Пленковић новинарима у Загребу.

Упитан шта послије упозорења Уставног суда Милановићу и СДП-у, Пленковић каже да ХДЗ ради своје, а да ће о свему осталом бринути Државна изборна комисија. "Имамо свој програм и визију за Хрватску и тиме ћемо се бавити", казао је Пленковић.

Милановића каже уопште не перципира.

"Ово је трагедија за СДП. То што он ради је његов проблем и није нам нимало битан", рекао је Пленковић.

Подсјетио је да је ХДЗ чврсто на десном центру, а њихови партнери су им мањине, пензионери, демохришћани, либерали и народњаци.

"Ми смо остварили бројне резултате и они се виде. Сви који желе томе да се прикључе, а нису искључиви, могу бити потенцијални партнери. Домовински покрет не спада ту, имали су шансу прије четири године па сте видјели шта су направили", казао је Пленковић.

На питање о уставној кризи, Пленковић каже да је све у оквиру закона и у фази да сви који су заинтересовани за изборе имају рок до идућег петка да скупе и предају потписе.

"То контролишу Државна изборна комисија и Уставни суд. Ако Милановић настави кампању, нека реагује ДИК", рекао је Пленковић.

Увјерава да су грађани Хрватске озбиљни и да виде разлику између оних којима могу дати повјерење и оних других.

"Ово ће бити демократски тест свега што смо радили последњих неколико година. Људи знају ко је доносио одлуке у кризи, да цене гаса буду ниже, да гориво буде јефтиније, да смо помогли рибарима, пензионерима...", рекао је хрватски премијер.

Пленковић је позвао грађане да на изборима подрже оне којис у озбиљни.

"Знам да ћемо ми победити и да идем на трећи мандат. Били сте јуче на пресици Шепаровића, јасно је шта Милановић сме а шта не. Ми смо победили Милановића 2016., Бернардића 2020., Грбин се ни не усуђује да дође 2024. Овај ће изгубити, сетите се лупетања... Хаос, агресија, дивљаштво, примитивизам... То су они. Велика је разлика између нас и њих", рекао је Пленковић, пренијели су хрватски  медији.

Коме би, упитао је, пало на памет да се враћа у период када су они (СДП) били на власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана