Plenković: Ovo je tragedija za SDP, Milanović nam nije bitan

Tanjug
Plenković: Ovo je tragedija za SDP, Milanović nam nije bitan

ZAGREB - Hrvatski premijer i lider HDZ Andrej Plenković izjavio je danas da je sve što se dešava, nakon najave predsjednika Republike Zorana Milanovića o učešću na parlemtarnim izborima i kandidaturi za premijera, što mu je Ustavni sud zabranio, tragedija za SDP i da ne čudi što su već dve stranke - Fokus i Istarski demokratski savez (IDS) - napustile predizbornu koaliciju.

"Logično je da odlaze stranke. Onaj ko zna da radi sa partnerima zna jednu temeljnu, ključnu postavku, a to je da ovako krupne, velike odluke treba konsultovati. Ovi koji su otišli pametno su se makli", rekao je Plenković novinarima u Zagrebu.

Upitan šta poslije upozorenja Ustavnog suda Milanoviću i SDP-u, Plenković kaže da HDZ radi svoje, a da će o svemu ostalom brinuti Državna izborna komisija. "Imamo svoj program i viziju za Hrvatsku i time ćemo se baviti", kazao je Plenković.

Milanovića kaže uopšte ne percipira.

"Ovo je tragedija za SDP. To što on radi je njegov problem i nije nam nimalo bitan", rekao je Plenković.

Podsjetio je da je HDZ čvrsto na desnom centru, a njihovi partneri su im manjine, penzioneri, demohrišćani, liberali i narodnjaci.

"Mi smo ostvarili brojne rezultate i oni se vide. Svi koji žele tome da se priključe, a nisu isključivi, mogu biti potencijalni partneri. Domovinski pokret ne spada tu, imali su šansu prije četiri godine pa ste vidjeli šta su napravili", kazao je Plenković.

Na pitanje o ustavnoj krizi, Plenković kaže da je sve u okviru zakona i u fazi da svi koji su zainteresovani za izbore imaju rok do idućeg petka da skupe i predaju potpise.

"To kontrolišu Državna izborna komisija i Ustavni sud. Ako Milanović nastavi kampanju, neka reaguje DIK", rekao je Plenković.

Uvjerava da su građani Hrvatske ozbiljni i da vide razliku između onih kojima mogu dati povjerenje i onih drugih.

"Ovo će biti demokratski test svega što smo radili poslednjih nekoliko godina. Ljudi znaju ko je donosio odluke u krizi, da cene gasa budu niže, da gorivo bude jeftinije, da smo pomogli ribarima, penzionerima...", rekao je hrvatski premijer.

Plenković je pozvao građane da na izborima podrže one kojis u ozbiljni.

"Znam da ćemo mi pobediti i da idem na treći mandat. Bili ste juče na presici Šeparovića, jasno je šta Milanović sme a šta ne. Mi smo pobedili Milanovića 2016., Bernardića 2020., Grbin se ni ne usuđuje da dođe 2024. Ovaj će izgubiti, setite se lupetanja... Haos, agresija, divljaštvo, primitivizam... To su oni. Velika je razlika između nas i njih", rekao je Plenković, prenijeli su hrvatski  mediji.

Kome bi, upitao je, palo na pamet da se vraća u period kada su oni (SDP) bili na vlasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana