Пленковић: Огромна препрека - Бошњаци бирају хрватског члана

Тањуг,Срна
Пленковић: Огромна препрека - Бошњаци бирају хрватског члана

ЗАГРЕБ - Чињеница да су Бошњаци од 2006. три пута изабрали формално хрватског члана ПредсЈедништва БиХ представља “огромну неугодну препреку” развоју односа између Хрватске и БиХ, оцијенио је хрватски премијер Андреј Пленковић, истакавши да је о томе важно разговарати с представницима Бошњака.

Пленковић је у интервјуу за ХРТ казао да од 2006. постоји “аномалија и изборни инжењеринг” који се очитава у томе да су бројнији Бошњаци у Федерацији БиХ три пута изабрали хрватског члана предсједништва.

“То је нама неприхватљиво. То нама представља огромну неугодну препреку у односима. Није нормално да Хрват у предсједништву БиХ никад није примљен у Хрватској задњих неколико година”, казао је Пленковић.

“Та ситуација је апсурдна. Ја не знам ни за једну другу ситуацију тог типа”, додао је.

У том је контексту истакао да је важно разговарати и с Бакиром Изетбеговићем, предсједником СДА, највеће бошњачке странке, као и с Драганом Човићем, предсједником ХДЗ-а БиХ, највеће хрватске политичке странке у земљи.

Он и Човић су се  

Човић и Пленковић, који су срели данас у Загребу, позвали су на хитне измјене Изборног закона БиХ.

Човић је након сусрета са Пленковићем на “Твитеру” написао да су разговарали о сарадњи, билатералним односима и напретку БиХ.

“Када ријеч о БиХ, позвали смо на хитне измјене важећег Изборног закона. Овај невјероватно важан процес мора коначно вратити отуђена права Хрвата и елиминисати дискриминацију”, навео је Човић.

Он је додао да измјене Изборног закона морају обезбиједити “легитимну заступљеност конститутивних народа у оба Дома народа, као и у Предсједништву БиХ”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана