Plenković: Ogromna prepreka - Bošnjaci biraju hrvatskog člana

Tanjug,Srna
Plenković: Ogromna prepreka - Bošnjaci biraju hrvatskog člana

ZAGREB - Činjenica da su Bošnjaci od 2006. tri puta izabrali formalno hrvatskog člana PredsJedništva BiH predstavlja “ogromnu neugodnu prepreku” razvoju odnosa između Hrvatske i BiH, ocijenio je hrvatski premijer Andrej Plenković, istakavši da je o tome važno razgovarati s predstavnicima Bošnjaka.

Plenković je u intervjuu za HRT kazao da od 2006. postoji “anomalija i izborni inženjering” koji se očitava u tome da su brojniji Bošnjaci u Federaciji BiH tri puta izabrali hrvatskog člana predsjedništva.

“To je nama neprihvatljivo. To nama predstavlja ogromnu neugodnu prepreku u odnosima. Nije normalno da Hrvat u predsjedništvu BiH nikad nije primljen u Hrvatskoj zadnjih nekoliko godina”, kazao je Plenković.

“Ta situacija je apsurdna. Ja ne znam ni za jednu drugu situaciju tog tipa”, dodao je.

U tom je kontekstu istakao da je važno razgovarati i s Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom SDA, najveće bošnjačke stranke, kao i s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH, najveće hrvatske političke stranke u zemlji.

On i Čović su se  

Čović i Plenković, koji su sreli danas u Zagrebu, pozvali su na hitne izmjene Izbornog zakona BiH.

Čović je nakon susreta sa Plenkovićem na “Tviteru” napisao da su razgovarali o saradnji, bilateralnim odnosima i napretku BiH.

“Kada riječ o BiH, pozvali smo na hitne izmjene važećeg Izbornog zakona. Ovaj nevjerovatno važan proces mora konačno vratiti otuđena prava Hrvata i eliminisati diskriminaciju”, naveo je Čović.

On je dodao da izmjene Izbornog zakona moraju obezbijediti “legitimnu zastupljenost konstitutivnih naroda u oba Doma naroda, kao i u Predsjedništvu BiH”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana