Пленковић: Извршити ревизију достигнућа Дејтона

Срна
Пленковић: Извршити ревизију достигнућа Дејтона

ЗАГРЕБ - Хрватски премијер Андреј Пленковић напоменуо је у Њујорку да Хрватска сматра да предстојећих 25 година од потписивања Дјетонског мировног споразума “треба искористити за ревизију његових достигнућа, али и ситуације у БиХ”.

Он је у виртуалном говору на 75. Генерланој скупштини УН рекао да се западни Балкан промијенио набоље, али и да неки проблеми остају и заслужују пуну пажњу.

Пленковић је позвао на пуну равноправност Хрвата као конститутивног народа у БиХ и доношење одговарајућег изборног закона, који би спријечио изборне инжењеринге.

Он је оцијенио да је искрено помирење кључно за стабилност региона, а да се то може градити само на истини и засновано на чињеницама, заједно са проналаском несталих и правдом за све жртве.

Пленковић је током обраћања позвао и на реформу УН, истакавши да су овогодишње кризе показале да је мултилатерализам потребнији него икад, преносе хрватски медији.

Он је рекао да постојеће кризе, попут пандемије вируса корона, не смију довести до “изолационизма у међународној заједници”, него подстаћи спремност на сарадњу “у правом духу солидарности и међусобне подршке”, те да ниједна организација није у бољем положају да то учини од УН.

“УН критичари често прозивају због ирационалних трошкова. Зато нам је потребан УН за 21. вијек”, поручио је Пленковић.

Он је позвао на реформу организације, укључујући и саму Повељу УН, њен основни документ, као и Савјета безбједности, најмоћнијег тијела УН у којем односи рефлектују ситуацију са краја Другог свјетског рата.

“Наша организација мора сачувати своје основне вриједности и начела на којима је заснована, али исто тако мора одражавати стварност и потребе нашег времена”, рекао је Пленковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана