Plenković: Izvršiti reviziju dostignuća Dejtona

Srna
Plenković: Izvršiti reviziju dostignuća Dejtona

ZAGREB - Hrvatski premijer Andrej Plenković napomenuo je u Njujorku da Hrvatska smatra da predstojećih 25 godina od potpisivanja Djetonskog mirovnog sporazuma “treba iskoristiti za reviziju njegovih dostignuća, ali i situacije u BiH”.

On je u virtualnom govoru na 75. Generlanoj skupštini UN rekao da se zapadni Balkan promijenio nabolje, ali i da neki problemi ostaju i zaslužuju punu pažnju.

Plenković je pozvao na punu ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i donošenje odgovarajućeg izbornog zakona, koji bi spriječio izborne inženjeringe.

On je ocijenio da je iskreno pomirenje ključno za stabilnost regiona, a da se to može graditi samo na istini i zasnovano na činjenicama, zajedno sa pronalaskom nestalih i pravdom za sve žrtve.

Plenković je tokom obraćanja pozvao i na reformu UN, istakavši da su ovogodišnje krize pokazale da je multilateralizam potrebniji nego ikad, prenose hrvatski mediji.

On je rekao da postojeće krize, poput pandemije virusa korona, ne smiju dovesti do “izolacionizma u međunarodnoj zajednici”, nego podstaći spremnost na saradnju “u pravom duhu solidarnosti i međusobne podrške”, te da nijedna organizacija nije u boljem položaju da to učini od UN.

“UN kritičari često prozivaju zbog iracionalnih troškova. Zato nam je potreban UN za 21. vijek”, poručio je Plenković.

On je pozvao na reformu organizacije, uključujući i samu Povelju UN, njen osnovni dokument, kao i Savjeta bezbjednosti, najmoćnijeg tijela UN u kojem odnosi reflektuju situaciju sa kraja Drugog svjetskog rata.

“Naša organizacija mora sačuvati svoje osnovne vrijednosti i načela na kojima je zasnovana, ali isto tako mora odražavati stvarnost i potrebe našeg vremena”, rekao je Plenković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana