Пјешке на литије: Чувени старина на челу колоне, вјерници из Београда, кроз снијег и зиму VIDEO

novosti.rs
Пјешке на литије: Чувени старина на челу колоне, вјерници из Београда, кроз снијег и зиму VIDEO

Као и сваког четвртка од 26.децембра прошле године, тако се и овог, вjерници и грађани окупљају у литијама широм Црне Горе.

Готово цијелог дана медији извјештавају о томе како појединци или групе вјерника иду пјешке на молебане у оближњим градовима.

Још једна масовна литија у Беранама. На хиљаде грађана окупило се пред Саборним храмом Светог Симеона Мироточивог, у центру престоног града Епархије будимљанско-никшићке, која слави осам вијекова, под слоганом ''Заклели се у Беране, животим цркву бране'', у знак протеста против усвајања спорног Закона о слободи вјероисповести, усвојеноог на скандалозан начин.

Упркос хладном времну и радном дану, колона грађана дуга скоро два километра коју су предводиле мајке са дјецом која су на срцима носила славске иконе, кретала се ка древној лаври Немањића, манастиру Ђурђеви ступови.

У мирном, достојанственом крсном ходу, грађани су без ријечи кренули на молебан који је служен у манастиру старм 806 година. Литију су обезбјеђивали вјерници и свештенство Епархије, а све раскрснице су блокирали припадници Центра безбједности Беране, који од почетка достојанствених протеста грађана који бране своју канонски једино признату СПЦ, њене светиње и себе од одредби ''чудног'' Закона, свој посао обављају максимално коректно, за шта су и јуче као и претходнох дана награђивани ситском руку и позравима Беранаца.

Кроз снијег и зиму

Двојица ходочасника су се упутила до Шавника кроз снијег и зиму. Јасно су поручили: Не дамо светиње!

Бјелопољци су и данас у великом броју, на хиљаде њих, пристигли пред цркву Светих апостола Петра и Павла. Послије запаљених свијећа, по древном обичају, кренули су у литији, улицама града до цркве Светог Николе где је служен молебан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана