Pješke na litije: Čuveni starina na čelu kolone, vjernici iz Beograda, kroz snijeg i zimu VIDEO

novosti.rs
Pješke na litije: Čuveni starina na čelu kolone, vjernici iz Beograda, kroz snijeg i zimu VIDEO

Kao i svakog četvrtka od 26.decembra prošle godine, tako se i ovog, vjernici i građani okupljaju u litijama širom Crne Gore.

Gotovo cijelog dana mediji izvještavaju o tome kako pojedinci ili grupe vjernika idu pješke na molebane u obližnjim gradovima.

Još jedna masovna litija u Beranama. Na hiljade građana okupilo se pred Sabornim hramom Svetog Simeona Mirotočivog, u centru prestonog grada Eparhije budimljansko-nikšićke, koja slavi osam vijekova, pod sloganom ''Zakleli se u Berane, životim crkvu brane'', u znak protesta protiv usvajanja spornog Zakona o slobodi vjeroispovesti, usvojenoog na skandalozan način.

Uprkos hladnom vremnu i radnom danu, kolona građana duga skoro dva kilometra koju su predvodile majke sa djecom koja su na srcima nosila slavske ikone, kretala se ka drevnoj lavri Nemanjića, manastiru Đurđevi stupovi.

U mirnom, dostojanstvenom krsnom hodu, građani su bez riječi krenuli na moleban koji je služen u manastiru starm 806 godina. Litiju su obezbjeđivali vjernici i sveštenstvo Eparhije, a sve raskrsnice su blokirali pripadnici Centra bezbjednosti Berane, koji od početka dostojanstvenih protesta građana koji brane svoju kanonski jedino priznatu SPC, njene svetinje i sebe od odredbi ''čudnog'' Zakona, svoj posao obavljaju maksimalno korektno, za šta su i juče kao i prethodnoh dana nagrađivani sitskom ruku i pozravima Beranaca.

Kroz snijeg i zimu

Dvojica hodočasnika su se uputila do Šavnika kroz snijeg i zimu. Jasno su poručili: Ne damo svetinje!

Bjelopoljci su i danas u velikom broju, na hiljade njih, pristigli pred crkvu Svetih apostola Petra i Pavla. Poslije zapaljenih svijeća, po drevnom običaju, krenuli su u litiji, ulicama grada do crkve Svetog Nikole gde je služen moleban.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana