Пилсел: Закон дискриминаторски, Ђукановић изазива националистички сукоб

Срна
Пилсел: Закон дискриминаторски, Ђукановић изазива националистички сукоб

ЗАГРЕБ - Закон о слободи вјероисповјести у Црној Гори има дискриминаторски карактер, неуставан је и нарушава појединачна и колективна права како Српске православне цркве (СПЦ), тако и грађана Црне Горе, оцијенио је новинар Драго Пилсел.

Пилсел је нагласио да закон, чин манипулације религијским осјећањима, има огроман дестабилизацијски потенцијал, нарочито у етнички мјешовитим срединама, какве су готово све државе на Балкану.

- Стога сматрам да овај преседан, потенцијално примјењив и у другим државама, пријети да постане стални извор тензија и конфликата  - исти црногорски сценариј пријети и СПЦ на Косову - упозорио је Пилсел.

Наводећи да је анализирао овај закон, Пилсел наглашава да је он у супротности с великим бројем основних начела на којима функционише ЕУ и могао би значајно да угрози напредовање Црне Горе, а индиректно и других балканских држава у процесу придруживања ЕУ имајући у виду да би било незамисливо затварање поглавља 23 и 24 која се тичу владавине права.

- Ако се у Црној Гори један дио грађана сматра припадницима црногорске нације то треба поштовати. Ако би велики број тих грађана пожелио да има властиту цркву и то би била њихова ствар. Ипак, ни они, а ни државна власт немају право на отимачину, пракса која је научена у комунизму -, нагласио је Пилсел.
Он је подсјетио да Митрополија црногорско-приморска има непрекинуто предање од 1219. године када ју је основао Свети Сава, те да је у турско вријеме митрополиту додата титула егзарха пећког трона, што је потврђивало његову директну везаност за Пећ, односно за пуноћу Српске цркве.

- Самопрокламована 'Црногорска црква' у Православљу нема чак ни статус раскола, за разлику од Македонске, него се третира као екстраваганција или лош виц: чак и њихове најокорјелије присталице крсте се у храмовима и од свештенства СПЦ јер знају да 'црногорска црква' није Црква у својој пуноћи - истакао је Пилсел, упитавши како би господин (Мираш) Дедеић, којим кадром, којим вјерницима, попунио све храмове и манастире које жели преузети од СПЦ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана