Pilsel: Zakon diskriminatorski, Đukanović izaziva nacionalistički sukob

Srna
Pilsel: Zakon diskriminatorski, Đukanović izaziva nacionalistički sukob

ZAGREB - Zakon o slobodi vjeroispovjesti u Crnoj Gori ima diskriminatorski karakter, neustavan je i narušava pojedinačna i kolektivna prava kako Srpske pravoslavne crkve (SPC), tako i građana Crne Gore, ocijenio je novinar Drago Pilsel.

Pilsel je naglasio da zakon, čin manipulacije religijskim osjećanjima, ima ogroman destabilizacijski potencijal, naročito u etnički mješovitim sredinama, kakve su gotovo sve države na Balkanu.

- Stoga smatram da ovaj presedan, potencijalno primjenjiv i u drugim državama, prijeti da postane stalni izvor tenzija i konflikata  - isti crnogorski scenarij prijeti i SPC na Kosovu - upozorio je Pilsel.

Navodeći da je analizirao ovaj zakon, Pilsel naglašava da je on u suprotnosti s velikim brojem osnovnih načela na kojima funkcioniše EU i mogao bi značajno da ugrozi napredovanje Crne Gore, a indirektno i drugih balkanskih država u procesu pridruživanja EU imajući u vidu da bi bilo nezamislivo zatvaranje poglavlja 23 i 24 koja se tiču vladavine prava.

- Ako se u Crnoj Gori jedan dio građana smatra pripadnicima crnogorske nacije to treba poštovati. Ako bi veliki broj tih građana poželio da ima vlastitu crkvu i to bi bila njihova stvar. Ipak, ni oni, a ni državna vlast nemaju pravo na otimačinu, praksa koja je naučena u komunizmu -, naglasio je Pilsel.
On je podsjetio da Mitropolija crnogorsko-primorska ima neprekinuto predanje od 1219. godine kada ju je osnovao Sveti Sava, te da je u tursko vrijeme mitropolitu dodata titula egzarha pećkog trona, što je potvrđivalo njegovu direktnu vezanost za Peć, odnosno za punoću Srpske crkve.

- Samoproklamovana 'Crnogorska crkva' u Pravoslavlju nema čak ni status raskola, za razliku od Makedonske, nego se tretira kao ekstravagancija ili loš vic: čak i njihove najokorjelije pristalice krste se u hramovima i od sveštenstva SPC jer znaju da 'crnogorska crkva' nije Crkva u svojoj punoći - istakao je Pilsel, upitavši kako bi gospodin (Miraš) Dedeić, kojim kadrom, kojim vjernicima, popunio sve hramove i manastire koje želi preuzeti od SPC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana