Патријарх Порфирије служио литургију у Охриду

ГС
Патријарх Порфирије служио литургију у Охриду

ОХРИД - Његова светост патријарх српски Порфирије служио је данас литургију у храму Свете Софије у Охриду чиме је свечано обиљежена прва годишњица од када је поглавар Српске православне цркве /СПЦ/ уручио Томос о аутокефалности поглавару Македонске православне цркве - Охридске архиепископије.

Архиепископ охридски и македонски Стефан уручио је на крају литургије патријарху Порфирију Орден Светог Климента Охридског првог реда, који му је додијелио свети архијерејски синод Македонске православне цркве - Охридске архиепископије, за показану љубав за Македонску православну цркву и македонски народ, посвједочену додјелом томоса о аутокефалности.

Примајући одликовање, патријарх Порфирије рекао је да се радује данашњем сабрању у "славном Охриду и древном предивном православном храму Свете Софије" поводом додјељивања томоса о аутокефалности.

"Данашњи повод за наше славље је догађај од пре годину дана, а благодарећи вашој молитви и вери тај дан је постао реалност за све нас. Нека благослови Господ све људе у Македонији, да испуни Духом својим светим", рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије истакао је да је Христова црква једна и изнад сваких подјела и да је то дар Божији.

"Хвала вам на љубави, на могућности да служим у овом храму. Данас сам сазнао да је патријарх српски последњи пут овде служио пре 100 година. Ево да не чекамо 100 година, да нам долазите увек у Београд и да ми овде долазимо, и да служимо и широм света где се налазе наши народи и заједно се моле Богу.

Иако припадамо другим народима припадамо једној јединственој цркви Христовој и једном народу Божијем", рекао је патријарх српски. Његова светост поклонио је архиепископу охридском и македонском Стефану жезло.

"Кад служите литургију да наша љубав буде са вама да руководите народ који вам је Бог подарио", рекао је патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије у чијој пратњи је био и викарни епископ марчански Сава, стигао је јуче у Македонију гдје су га у Успенском манастиру Калиште код Струге, дочекали архиепископ Стефан са архијерејима Македонске православне цркве - Охридске архиепископије.

Све што имамо, шта мислимо, што вреди и што је од Бога, зато је дар да можемо да видимо једни друге као сестринске цркве у име Божијег духа, Божји дар", рекао је Порфирије, пренели су македонски медији.

Истакао је да је повод данашње славе догађај од пре годину дана када је давање аутокефалности постало стварност. Литургија је одржана на годишњицу од давања одобрења и благослова Српске православне цркве за аутокефалност МПЦ-ОА, чиме је окончан 55-годишњи спор између двије цркве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана