Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Ohridu

GS
Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Ohridu

OHRID - Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije služio je danas liturgiju u hramu Svete Sofije u Ohridu čime je svečano obilježena prva godišnjica od kada je poglavar Srpske pravoslavne crkve /SPC/ uručio Tomos o autokefalnosti poglavaru Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije.

Arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan uručio je na kraju liturgije patrijarhu Porfiriju Orden Svetog Klimenta Ohridskog prvog reda, koji mu je dodijelio sveti arhijerejski sinod Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije, za pokazanu ljubav za Makedonsku pravoslavnu crkvu i makedonski narod, posvjedočenu dodjelom tomosa o autokefalnosti.

Primajući odlikovanje, patrijarh Porfirije rekao je da se raduje današnjem sabranju u "slavnom Ohridu i drevnom predivnom pravoslavnom hramu Svete Sofije" povodom dodjeljivanja tomosa o autokefalnosti.

"Današnji povod za naše slavlje je događaj od pre godinu dana, a blagodareći vašoj molitvi i veri taj dan je postao realnost za sve nas. Neka blagoslovi Gospod sve ljude u Makedoniji, da ispuni Duhom svojim svetim", rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije istakao je da je Hristova crkva jedna i iznad svakih podjela i da je to dar Božiji.

"Hvala vam na ljubavi, na mogućnosti da služim u ovom hramu. Danas sam saznao da je patrijarh srpski poslednji put ovde služio pre 100 godina. Evo da ne čekamo 100 godina, da nam dolazite uvek u Beograd i da mi ovde dolazimo, i da služimo i širom sveta gde se nalaze naši narodi i zajedno se mole Bogu.

Iako pripadamo drugim narodima pripadamo jednoj jedinstvenoj crkvi Hristovoj i jednom narodu Božijem", rekao je patrijarh srpski. Njegova svetost poklonio je arhiepiskopu ohridskom i makedonskom Stefanu žezlo.

"Kad služite liturgiju da naša ljubav bude sa vama da rukovodite narod koji vam je Bog podario", rekao je patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije u čijoj pratnji je bio i vikarni episkop marčanski Sava, stigao je juče u Makedoniju gdje su ga u Uspenskom manastiru Kalište kod Struge, dočekali arhiepiskop Stefan sa arhijerejima Makedonske pravoslavne crkve - Ohridske arhiepiskopije.

Sve što imamo, šta mislimo, što vredi i što je od Boga, zato je dar da možemo da vidimo jedni druge kao sestrinske crkve u ime Božijeg duha, Božji dar", rekao je Porfirije, preneli su makedonski mediji.

Istakao je da je povod današnje slave događaj od pre godinu dana kada je davanje autokefalnosti postalo stvarnost. Liturgija je održana na godišnjicu od davanja odobrenja i blagoslova Srpske pravoslavne crkve za autokefalnost MPC-OA, čime je okončan 55-godišnji spor između dvije crkve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana