Парох Барски позван на информативни разговор у полицију

Срна
Парох Барски позван на информативни разговор у полицију

ПОДГОРИЦА - Парох барски протојереј Јован Пламенац добио је позив за информативни разговор у Центар безбједности Бар, након што је јутрос служио Свету литургију у Цркви Свете Тројице на Румији, поводом 15 година од обнове и освештања тог храма.

У позиву оцу Јовану наведено је да је позван на разговор данас у 18.00 часова ради прикупљања обавјештења у својству грађанина, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

Отац Јован рекао је да је Црква Свете Тројице обновљена уочи Видовдана 2005. године, а на данашњи дан освештана.

Он је истакао да је на овом мјесту некада била црква и да је то сјећање било живо све ове вијекове у народу овог краја.

"Црква је ту на ово култно свето мјесто, које је слично мјесту Хорив, гдје се Бог Мојсију јавио, искапала сузама и знојем наших предака, исцијеђена из њихових срца молитвама и вјером. Ми је бранимо својим доласком овдје, бранимо је, прије свега, светим литургијама", рекао је током обраћања отац Јован.

Он је напоменуо да су злонамјерне неистине, које се тенденциозно пласирају, а које су почеле у Скупштини Црне Горе, да је румијска црква пореметила барски међувјерски склад, истичући да та тврдња не почива ни на каквом доказу.

Црква на Румији, која је ту постојала од византијских времена, била је порушена од Османлија, приликом турске окупације Бара 1571. године.

Црква, чије су димензије четири метра висине, три метра дужине и два метра ширине, са тежином од три тоне, обновљена је 2005. године. Тада је на врх Румије постављана хеликоптерима Војске Србије и Црне Горе.

Крајем 2018. године црквица је обложена камењем које је народ вијековима доносио да би храм ту био обновљен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана