Paroh Barski pozvan na informativni razgovor u policiju

Srna
Paroh Barski pozvan na informativni razgovor u policiju

PODGORICA - Paroh barski protojerej Jovan Plamenac dobio je poziv za informativni razgovor u Centar bezbjednosti Bar, nakon što je jutros služio Svetu liturgiju u Crkvi Svete Trojice na Rumiji, povodom 15 godina od obnove i osveštanja tog hrama.

U pozivu ocu Jovanu navedeno je da je pozvan na razgovor danas u 18.00 časova radi prikupljanja obavještenja u svojstvu građanina, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

Otac Jovan rekao je da je Crkva Svete Trojice obnovljena uoči Vidovdana 2005. godine, a na današnji dan osveštana.

On je istakao da je na ovom mjestu nekada bila crkva i da je to sjećanje bilo živo sve ove vijekove u narodu ovog kraja.

"Crkva je tu na ovo kultno sveto mjesto, koje je slično mjestu Horiv, gdje se Bog Mojsiju javio, iskapala suzama i znojem naših predaka, iscijeđena iz njihovih srca molitvama i vjerom. Mi je branimo svojim dolaskom ovdje, branimo je, prije svega, svetim liturgijama", rekao je tokom obraćanja otac Jovan.

On je napomenuo da su zlonamjerne neistine, koje se tendenciozno plasiraju, a koje su počele u Skupštini Crne Gore, da je rumijska crkva poremetila barski međuvjerski sklad, ističući da ta tvrdnja ne počiva ni na kakvom dokazu.

Crkva na Rumiji, koja je tu postojala od vizantijskih vremena, bila je porušena od Osmanlija, prilikom turske okupacije Bara 1571. godine.

Crkva, čije su dimenzije četiri metra visine, tri metra dužine i dva metra širine, sa težinom od tri tone, obnovljena je 2005. godine. Tada je na vrh Rumije postavljana helikopterima Vojske Srbije i Crne Gore.

Krajem 2018. godine crkvica je obložena kamenjem koje je narod vijekovima donosio da bi hram tu bio obnovljen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana