Пахор против промјене граница на Балкану и за проширење ЕУ

Танјуг
Пахор против промјене граница на Балкану и за проширење ЕУ

ПРИШТИНА - Предсједник Словеније Борут Пахор, који се данас састао са предсједницом привремених приштинских институција Вјосом Османи, изјавио је да је против промјене граница на Балкану, као и да се залаже за наставак проширења ЕУ.

Словеначки предсједник је изјавио да је са Османи разговарао о предстојећем Самиту лидера западног Балкана Брдо-Бриони, 17. маја, и да ће се тада разговарати и о недавно објављеним “нон пејперу”, чији је садржај, како је навео, потпуно супротан његовом мишљењу, преноси Косово онлајн.

“Не слажем се са промјеном граница, мој став о овоме је потпуно супротан. Желим да убједим саговорнике на самиту Брдо-Бриони да наставе процес проширења и реформи. То је историјска потреба”, рекао је Пахор поново коматаришући неслужбени документ словеначког премијера Јанеза Јанше.

Пахор је навео и да је велики заговорник дијалога Београда и Приштине и да нова влада у Приштини мора да буде спремна да свом снагом да дијалогу нови замах, преноси словеначка агенција СТА.

Предсједник је рекао да су га одвојени састанци са предсједницима западног Балкана током турнеје пред самит навели да мисли да повјерење у европске перспективе опада и међу лидерима и међу људима у региону, наводи СТА.

Према Пахору, ово је дјелимично повезано са процесом проширења који траје дуже него што су ове земље очекивале.

„Мислим да је веома важно са аспекта мира, сигурности и благостања да ЕУ изрази став да је проширење на западни Балкан геополитичка потреба”, рекао је, додајући да ЕУ треба да разумије регион у цјелини.

Предсједник Пахор ће сутра наставити турнеју у Београду како би се састао са предсједником Србије Александром Вучићем, након чега ће се у недељу састати са хрватским предсједником Зораном Милановићем на Бледу у Словенији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана