Pahor protiv promjene granica na Balkanu i za proširenje EU

Tanjug
Pahor protiv promjene granica na Balkanu i za proširenje EU

PRIŠTINA - Predsjednik Slovenije Borut Pahor, koji se danas sastao sa predsjednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, izjavio je da je protiv promjene granica na Balkanu, kao i da se zalaže za nastavak proširenja EU.

Slovenački predsjednik je izjavio da je sa Osmani razgovarao o predstojećem Samitu lidera zapadnog Balkana Brdo-Brioni, 17. maja, i da će se tada razgovarati i o nedavno objavljenim “non pejperu”, čiji je sadržaj, kako je naveo, potpuno suprotan njegovom mišljenju, prenosi Kosovo onlajn.

“Ne slažem se sa promjenom granica, moj stav o ovome je potpuno suprotan. Želim da ubjedim sagovornike na samitu Brdo-Brioni da nastave proces proširenja i reformi. To je istorijska potreba”, rekao je Pahor ponovo komatarišući neslužbeni dokument slovenačkog premijera Janeza Janše.

Pahor je naveo i da je veliki zagovornik dijaloga Beograda i Prištine i da nova vlada u Prištini mora da bude spremna da svom snagom da dijalogu novi zamah, prenosi slovenačka agencija STA.

Predsjednik je rekao da su ga odvojeni sastanci sa predsjednicima zapadnog Balkana tokom turneje pred samit naveli da misli da povjerenje u evropske perspektive opada i među liderima i među ljudima u regionu, navodi STA.

Prema Pahoru, ovo je djelimično povezano sa procesom proširenja koji traje duže nego što su ove zemlje očekivale.

„Mislim da je veoma važno sa aspekta mira, sigurnosti i blagostanja da EU izrazi stav da je proširenje na zapadni Balkan geopolitička potreba”, rekao je, dodajući da EU treba da razumije region u cjelini.

Predsjednik Pahor će sutra nastaviti turneju u Beogradu kako bi se sastao sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega će se u nedelju sastati sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem na Bledu u Sloveniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana