Митрополија: Осуда скрнављења Цркве Светог Николе у Котору

Срна
Митрополија: Осуда скрнављења Цркве Светог Николе у Котору

ПОДГОРИЦА - Скрнављење Цркве Светог Николе у Котору и простачко вријеђање свештеникове супруге која је покушала да га спријечи, показују да је безумље у Црној Гори почело да добија незамисливе облике црквофобије и србофобије у Црној Гори, саопштила је Митрополија црногорско приморска.

Митрополија је навела да су мимо Цркве Светог Николе пролазили многи недобронамјерни људи, међу којима и војници непријатељских војски, али се нико није усудио да учини ишта слично, и то на Васкрс, најсвечанији дан те цркве.

У саопштењу је истакнуто да су починиоци, иако сносе личну одговорност (укључујући ону законску) за своје нечасно чињење, само природна посљедица агресивне и екстремистичке реторике која се константно и некажњиво већ деценијама шири против Српске православне цркве.

“Постоји читав арсенал најогавнијих лажи, етикета и манипулација о Цркви које појединци, разне организације и њихова медијска гласила готово свакодневно понављају. У томе нарочито предњаче политичке партије бившег режима и њихове сателитске организације, сви они предвођени предсједником најјаче од тих партија”, пише у саопштењу.

Указано је да се медијска или уређивачка слобода састоји у неконтролисаном и ничим ограниченом ширењу лажи и манипулација и вођењу континуиране кампање с циљем сатанизације било којег појединца или заједнице, па и црквене.

Из Митрополије су нагласили да не траже да медијски простор буде такав да је критички тон према њој забрањен или непримјерено ограничен, али је и напоменуто да се доприноси стварању мржње и нетрпељивости према Цркви.

Вјерски и етничко-национални идентитети који се у данашњој Црној Гори користе ради распиривања тензија међу грађанима, у ствари, треба да буду слободни избори сваке личности, утемељени на њеном искуству, сазнањима и стријемљењима, кажу у Митрополији.

У саопштењу је наглашено да од најодговорнијих на друштвеној сцени, првенствено од оних који врше власт, али и свих осталих, траже да се нађе начин да се лажи зауставе и појача лична, професионална и законска одговорност за изговорену, али и пренесену и коментарисану јавну ријеч.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана