Mitropolija: Osuda skrnavljenja Crkve Svetog Nikole u Kotoru

Srna
Mitropolija: Osuda skrnavljenja Crkve Svetog Nikole u Kotoru

PODGORICA - Skrnavljenje Crkve Svetog Nikole u Kotoru i prostačko vrijeđanje sveštenikove supruge koja je pokušala da ga spriječi, pokazuju da je bezumlje u Crnoj Gori počelo da dobija nezamislive oblike crkvofobije i srbofobije u Crnoj Gori, saopštila je Mitropolija crnogorsko primorska.

Mitropolija je navela da su mimo Crkve Svetog Nikole prolazili mnogi nedobronamjerni ljudi, među kojima i vojnici neprijateljskih vojski, ali se niko nije usudio da učini išta slično, i to na Vaskrs, najsvečaniji dan te crkve.

U saopštenju je istaknuto da su počinioci, iako snose ličnu odgovornost (uključujući onu zakonsku) za svoje nečasno činjenje, samo prirodna posljedica agresivne i ekstremističke retorike koja se konstantno i nekažnjivo već decenijama širi protiv Srpske pravoslavne crkve.

“Postoji čitav arsenal najogavnijih laži, etiketa i manipulacija o Crkvi koje pojedinci, razne organizacije i njihova medijska glasila gotovo svakodnevno ponavljaju. U tome naročito prednjače političke partije bivšeg režima i njihove satelitske organizacije, svi oni predvođeni predsjednikom najjače od tih partija”, piše u saopštenju.

Ukazano je da se medijska ili uređivačka sloboda sastoji u nekontrolisanom i ničim ograničenom širenju laži i manipulacija i vođenju kontinuirane kampanje s ciljem satanizacije bilo kojeg pojedinca ili zajednice, pa i crkvene.

Iz Mitropolije su naglasili da ne traže da medijski prostor bude takav da je kritički ton prema njoj zabranjen ili neprimjereno ograničen, ali je i napomenuto da se doprinosi stvaranju mržnje i netrpeljivosti prema Crkvi.

Vjerski i etničko-nacionalni identiteti koji se u današnjoj Crnoj Gori koriste radi raspirivanja tenzija među građanima, u stvari, treba da budu slobodni izbori svake ličnosti, utemeljeni na njenom iskustvu, saznanjima i strijemljenjima, kažu u Mitropoliji.

U saopštenju je naglašeno da od najodgovornijih na društvenoj sceni, prvenstveno od onih koji vrše vlast, ali i svih ostalih, traže da se nađe način da se laži zaustave i pojača lična, profesionalna i zakonska odgovornost za izgovorenu, ali i prenesenu i komentarisanu javnu riječ.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana