Опозиција спрема захтјев за опозив хрватског министра здравља

Танјуг
Опозиција спрема захтјев за опозив хрватског министра здравља

ЗАГРЕБ - Министар здравља Вили Берош нашао се на мети критика због низа проблема које прате Хрватску у корона кризи, а у јавности се све чешће говори о његовој смјени или оставци, између осталог, и због неспровођења реформе здравственог система.

Некадашњи министар здравља Горанко Фижулић за Бероша каже да је "случајни министар", који се на том мјесту нашао након што је његов претходник био осуђен на оставку.

"Министар Берош ће прије отићи из владе, него што Хрватска види било какву реформу. Стварна реформа здравства не може бити пројект једног министра или министарства, она мора бити пројект цијеле владе", рекао је Фижулић у изјави за загребачку Н1 тв.

О томе да министар Берош пролази кроз једно заиста неугодно раздобље, пише и ријечки Нови лист.

Лист наводи да је борба против епидемије Бероша промовисала у праву политичку звијезду, на прошлогодишњим парламентарним изборима добио је на ХДЗ-овој листи чак више преференцијских гласова него премијер Андреј Пленковић, а ових дана медији спекулишу хоће ли и када Берош бити - смијењен.

Премијер је својом изјавом у петак, када није баш одлучно стао у обрану свог министра, дао материјал за оваква нагађања, али у влади тврде да Берошев статус уопште није тема.

Лист смтра да ће Пленковић ипак ускоро на сасвим конкретан начин морати да покаже да ли ће Берош остати на министаркој позицији с обзиром на то да се опозиција спрема да у парламенту покрене поступак изгласавања неповерења, а та процедура има строго прописане рокове.

Инизијатива за смјену долази из најутицајније опозиционе СДП, који и сам може скупити најмање 31 заступнички потпис, колико је потребно за захтјев за опозив.

"Све што се догађало протеклих неколико седмица, од обуставе испоруке лијекова болницама, па до скандала с информатичком платформом cijepise.hr, показује да министар Берош једноставно мора отићи", рекао је раније лиде СДП-а Пеђа Грбин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана